dimarts, 22 d’abril del 2014

Faves a la catalana

La temporada de les faves és tan curta que tan bon punt apareixen al mercat, a casa no deixem passar mai l'ocasió d'agafar-ne un bon grapat i, quan tenim una estona, ens dediquem a quatre mans a pelar-les i, a continuació, a cuinar-les, sobretot a la catalana, que ens agrada d'allò més.



Ingredients:

- 1'2 kg de faves (ja pelades)
- Cansalada
- 2 dents d'all
- Ós de pernil (opcional)
- Tomàquet (opcional)
- Ceba
- Llorer
- Romaní
- Got de vi negre
- Herbasana (o menta)
- Brou de verdures

La recepta és ben senzilla. Primerament, daurem en una paella ampla la cansalada tallada a daus petits i els alls laminats. Tot seguit, afegim l'ós de pernil (opcional), la ceba, el llorer i la branqueta de romaní. Remenem durant uns 5 minuts o fins que el conjunt agafi un interessant color daurat. Alhora, el sofregit començarà a deixar anar unes olors de bosc interessantíssimes.

Ara seria el moment d'incorporar el tomàquet a daus (si ho féssim, ho hauríem de deixar reduir durant uns 10 minuts, aproximadament. 

Aleshores, ja seria el moment d'afegir-hi el nostre vi negre, tapar i deixar reduir durant uns 10 o 15 minuts fins obtenir un sofregit ben fosc. Un cop ho tenim, ara sí hem d'incorporar les faves, l'herbasana (del gènere mentha), afegir el brou de verdures tot just a cobrir, salpebrar i deixar coure aproximadament uns 30 minuts fins que les faves siguin cuites. Aquest temps de cocció, és clar, és orientatiu ja que acabarà depenent de com de grans i fresques siguin les faves de cadascú. Si veiem que fem curts de brou, n'hi haurem d'afegir.



Per donar el toc de gràcia, els darrers 5 minuts de cocció podem afegir sobre les faves, que hauran d'estar lleugerament caldoses (a mi, personalement, m'agrada haver-les de menjar amb cullera), unes rodanxes de botifarra negra i de cansalada. Tal com es pot veure a la fotografia, a mi em van quedar un xic massa eixutes per al meu gust



El darrer plat que me'n vaig cruspir, el vaig acompanyar amb un vi rosat ecològic molt bo, que no havia tastat mai: l'Èrika de Paumerà (D.O. Tarragona), que porta garnatxa i cabernet. Però potser m'agrada més fer anar avall les faves amb un vi negre al costat, més que no pas un de rosat.



Bon profit i salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada