divendres, 11 d’agost del 2017

Korma de cuixa de gall dindi sense feina sobre bulgur. Vi Treyu (Macabeu, Gewürztraminer) d'Oliver Conti (D.O. Empordà)

Presentem nova recepta exòtica al blog. Cada cop tinc més tirada a cuinar i tastar guisos llunyans que proporcionen les espècies, i que a més generalment segueixen mètodes de cocció diferents als clàssics a què estem més acostumats. 


En aquest cas, es tracta d'una preparció de la Índia, que es basa en un curry però on té importància el iogurt que el rebaixa així com l'ús del coco, que aportarà realment un gust molt particular i gens habitual.

Hem triat la carn de la cuixa de gall dindi senzillament perquè és el que tenia a la nevera. Evidentment, es podria fer amb d'altres. De fet, el més tradicional és fer-ho amb pollastre (típic chicken korma). Senzillament, haurem d'adaptar-ho, segons el tall, a més o menys cocció. La resta, serà el mateix.

Ingredients:

- 3 cuixes (alerons) de gall dindi
- 1 ceba juliana
- 1 caiena
- 1 iogurt
- 400ml. llet coco
- Grapat anacards
- 1 cullerada postres comí en gra
- 1 cullerada postres coriandre en gra
- 1 cullerada postres pebre en gra (recomanat de Sichuan)
- 1 anís estrellat
- 6 claus d'olor
- 2 llavors de cardamom
- Mica de cúrcuma
- Mica de gingebre
- 1 cullerada postres Garam Masala
- 1 cullerada de coco ratllat
- Ratlladura de llimona
- Cilantre
- Brou / aigua (opcional)
- Sal
- Pebre
- Oli de girasol
- Ametlles laminades

Elaboració:

Primerament, a mi m'agrada deixar almenys un parell d'hores la carn en una salmorra al 10%, o d'un dia per l'altre. Ajudarà a estovar-la i a salar-la uniformement.


A banda, en una cassola amb unes 7 cullerades d'oli de girasol, comencem a escalfar i saltejar les espècies. A continuació, hi introduïrem els anacards també. Quan estiguin torrats, hi afegim el gingebre i la caiena.



Un cop posats aquests ingredients secs, posem la ceba, la cúrcuma, el Garam Masala i el coco ratllat. Quan la ceba estigui cuita,j hi afegim el iogurt amb la llet de coco. Deixem reduir. Si convé, estirem la salsa amb una mica d'aigua o brou.




Batem la salsa, colem la reintroduïm a la mateixa cassola. Rectifiquem de sal i pebre.

A banda, haurem recuperat l'indiot, que retirarem de la salmorra, l'eixugarem i el marcarem.


En aquesta salsa, finalment, és on haurem de coure l'indiot ja marcat. Necessitarem aproximadament una hora fins que la carn es cogui i s'estovi, ja que la cuixa és una part gruixuda que necessita el seu temps perquè el col·lagen es vagi deixant anar.



Paral·lelament, courem una mica de bulgur seguint les instruccions del fabricant. En el meu cas, 2'5 parts d'aigua salada (o brou) per 1 de bulgur. Quan l'aigua bulli, incorporo el bulgur, tapo, i deixo coure a foc mig-baix durant uns 6 minuts. Retiro del foc i deixo reposar, encara tapat, uns 10 minuts més fins que el bulgur hagi assumit tota la humitat. El gra ens quedarà solt i amb tot el seu gust de cereal.

Emplatem. Desossem molt fàcilment una cuixa i en tallem la carn a tires a mida de mossegada. La posem sobre la base de bulgur i finalment salsegem i espolvorem una mica de cilantre fresc i ametlles laminades.


Queda un plat gustosíssim, molt bo, amb tota la potència del curry però molt més amable per la presència làctica del iogurt i pel contrapunt dolç del coco. La carn, a més, resultarà ben tendre.


Acompanyem aquest plat amb un tipus de vi que funciona molt bé maridant espècies: el Treyu, del Celler Oliver Conti, de la D.O. Empordà. La flor i la delicadesa de la Gewürztraminer s'entèn d'allò més bé amb els curris i cada cop estic personalment més convençut d'aquesta harmonia. Té un nas expressiu, de fruita i alguna nota herbàcia, i sobretot un gust llarg i fresc, molt bo.


També el podem presentar a mode d'entrepà, com ara aquest tortell del Horno Llerda de Cretas, acompanyat d'una mica d'enciam i tomàquet. I la salsa, que no falti.


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada