dissabte, 21 de desembre del 2019

Coulant / Magdalena de torró de Xixona

Al desembre, cuinar a Terra d'Escudella vol dir fer-ho en clau de productes, elaboracions i emplatats festius, pensant ja en el Nadal cada cop més proper.



Per postres, un dels més clàssics és el torró tou de Xixona, que per ell mateix és una delícia (per a mi, el favorit), i que a més es presta a ser un ingredient, principal, per a d'altres elaboracions com tant salades com sobretot dolces. És el cas, per exemple, del també clàssic coulant, no tan clàssic si el fem de Xixona.

Anem amb la recepta, fàcil i només senzilla si l'encertem amb el forn perquè coulanegi. Si no, si ens passem de cocció, en lloc de coulant, tindrem una magdalena, ep!, gens menyspreable perquè també és ben bona. És justament el que ens va passar en cuines, que ens vam despistar i vam deixar més temps del compte els coulants al forn.

Ingredients:

- 300g torró Xixona
- 6 ous mitjans
- 1/2c. canyella pols
- 50g sucre pols
- 100g farina fluixa
- 200ml nata
- Pessic sal
- Mantega (per untar motlles)

Elaboració:

Untem unes 10 flameres amb mantega i les espolvorem amb farina. Reservem.

Partim el torró en trossos petits. Posem la nata a escalfar en cassola sense que arribi a bullir i hi afegim el torró. Apaguem foc i batem amb barnilles fins obtenir una crema espessa.



Separem clares de rovells. Les clares les muntem a punt de neu. Els rovells, amb una cullerada de sucre en pols, les blanquegem fins que quedin cremoses. Hi afegim la canyella en pols i removem amb llengua.


Al mateix bol on tenim la crema dels rovells hi afegim la farina i removem amb llengua fins que s'hi integri. Hi afegim les clares i barregem tot plegat fins que sigui ben lligat, sense perdre gaire aire.

Juntem la crema de torró amb l'anterior preparació i barregem bé, encara amb la llengua. Fiquem tota aquesta preparació en una màniga pastissera i d'aquí omplim les flameres, no fins al final perquè creixeran.




Enfornem en forn preescalfat a 200º. Als 5 minuts, baixem a 180º.

Tenim dues opcions: Si congelem els coulants, els enfornarem durant 15 minuts. Si els fem directament un cop elaborats, reduïm a uns 10 minuts.

Deixem refredar un parell de minuts un cop sortits del forn i desmotllem directament al plat de servei.




Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada