dijous, 5 de febrer del 2015

Pastissets de Tortosa (o casquetes, o crestes...) de cabell d'àngel i de codonyat

Ja tenia ganes de pujar una recepta d'aquests dolços que vaig tenir la sort d'aprendre a elaborar de la mà de la Gemma Clofent, en el marc d'un taller que va impartir la tardor de 2013, i que per fi m'he decidit a preparar a casa.



Es traca dels pastissets, altrament coneguts, sobretot al sud del país, com a casquetes (per cert, al Matarranya, impressionants les del Forn de llenya Llerda, a Cretes, de debò!) o com a pastissets de Tortosa, o com a crestes... i segurament d'altres apel·latius que se m'escapen.

Són molt bons, tant per la massa dolça com també pel farcit. N'he fet uns de codonyat i d'altres de cabell d'àngel, aprofitant que encara en guardava des de la tardor, quan vaig fer-ne quantitats industrials (la corresponent recepta, l'acabaré pujant també). 

El codonyat (només he utilitzat la part més sòlida. La més humida és ideal per endolcir i tenyir, per exemple, el formatge fresc batut o un iogurt...

Cabell d'àngel en conserva al buit
La preparació i els ingredients tenen poc secret i, per tant, penso que l'èxit a la cuina i a taula estan garantits amb la presència d'aquests dolços que s'hi posen d'allò més bé.

Ingredients (per a 12 unitats):

300g de farina
125ml d'oli d'oliva
25ml d'anís
60ml de vi ranci (la recepta original és amb moscatell però en aquell moment no en tenia)


Preparació:

- Preescalfem el forn a 180º.

- Barregem els líquids en un bol.

- Hi afegim la farina tamisada i anem removent, en primera instància amb una cullera de fusta.



- Tan bon punt la massa comenci a ser una mica seca, comencem a amassar amb les mans, i no cal pas gaire estona. És només qüestió d'un parell de minuts o fins que els ingredients ens quedin ben integrats.

- El que exigeix més cura i potser és més complicat de dur a terme és el muntatge. Hem d'anar agafant porcions de massa de 40g i, amb l'ajuda del corró, anar-les estirant una a una entre dos papers de forn de manera que ens quedi un cercle el més exacte possible i més aviat prim però alhora prou gruixut perquè en plegar-lo no se'ns esquerdi.





- Farcim la massa amb el cabell d'àngel o el codonyat i amb cura, ajudant-nos del mateix paper de forn, dobleguem per la meitat amb l'objectiu que el farcit ens quedi al centre. Unim els extrems amb l'ajuda d'una forquilla.



- Enfornem a 180º durant 30 minuts.

- Retirem del forn i immediatament arrebossem amb sucre. També queda bé un arrebossat amb un toc de canyella.



El resultat són uns pastissets que destaquen per aquesta massa un punt terrossa, molt agradable de mossegar, i de gust amb cert component addictiu. A més, són uns dolços ben versàtils que tant ens poden resoldre un esmorzar com unes postres acompanyades amb una mica de ratafia o a mitja tarda amb un cafè.


8 comentaris:

  1. Que chules Albert! M'encanten les crestes y sóc molt fanática del cabell d'angel. Mai he fet la massa casolana però pas a pas no sembla gaire complicat... És bo saber-ho!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mireia, un pas a pas senzill i un resultat bo de debò. T'animo a fer-les, ja diràs!

      Elimina
  2. Amb això passa com lo del xató que tothom en vol la paternitat...

    Si et senten els de Rasquera, ho tens clar... :)

    Per ells els pastissets, són pastissets de Rasquera...

    Jo no entro ni surto amb el tema... :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fa ben poquet, a Morella, vaig veure que també en tenien unes de molt semblants. No recordo com en deien, però en aquest cas anaven farcides de mató. Molt bones també, per cert.
      Jo tampoc entro ni surto. Em conformo tastant-les totes i mirant d'emular-les!

      Elimina
  3. Albert, podrien ser flaons? Els fan de brull / brossat que de fet, com molt bé dius, és un mató.
    Albert

    ResponElimina
  4. Sí Albert, és veritat, són els flaons. Gràcies per l'apunt!

    ResponElimina
  5. Entretinguts de fer però val la pena
    Aquí en tens una molt fan dels pastissets!
    Suggeriment...en fas una capseta de 20 pel 18 F...fora tot un detallet 😂😂😂😂
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahaha bon intent Glòria, tu la deixes anar per si cola... com la Marta amb l'entrecot que vaig guanyar! Si no en porto, serà perquè em sabria greu fer ombra a les postres d'Olorcolordepoma ;) . Salut!

      Elimina