dimarts, 13 de desembre del 2016

Sarsuela de peix

Un altre dels plats estrella del Nadal 2015-2016 va ser la sarsuela de peix que ara presento. De nou, ha de quedar clar que l'elecció d'un bon producte serà fonamental per xalar de valent a taula un cop cuinat.


Ingredients:

- 1 rap a supremes
- 1/2 lluç a supremes
- 0'5kg de calamars a rodelles
- 10 gambes
- 0'5kg de cloïsses
- 6 tomàquets
- 6 dents d'all
- 3 cebres grandetes
- 2 pebrots verds
- 2'5 pebrots vermells
- 3 patates
- 2 cullerades petites de pebre vermell
- 60ml de brandi
- 1l de brou de peix

Elaboració:

En una gran cassola de fang, amb una mica d'oli a la base, fregim una mica el marisc. Primer les gambes; després els calamars. Reservem.




A la mateixa cassola, comencem a sofregir la ceba, tallada ben petita. Quan comenci a caure, hi incorporem l'all. 5 minuts més tard, hi incorporem els pebrots i els deixem una bona estona fins que tot el conjunt s'acompoti una mica. Anirem afegint una mica d'aigua si se'ns queda sec i anirem jugant amb la tapa de la cassola, segons convingui en cada moment.




Quan tinguem el conjunt ben amorosit, hi incorporem una miqueta de pebre vermell dolç i tot el tomàquet ratllat. Ara sí, amb paciència, sense tapar, deixarem evaporar tota l'aigua de vegetació fins que tot plegat es redueixi pràcticament a sec.



Un cop ho tinguem, hi aboquem el brandi i deixem evaporar. A continuació, retirem tot el sofregit de la cassola i ho posem en un got per passar-ho pel túrmix, mirant de no aplicar-hi gaire aire, sinó tot just perquè tinguem una textura un punt cremosa.

Mentrestant, a la mateixa cassola de fang, posem les patates mal tallades perquè deixin anar el midó i contribueixin a lligar la salsa, i cobrim amb brou de peix. 



Aleshores, incorporem aquest sofregit a la cassola de fang on s'estan començant a fer les patates mullades amb el brou de peix. Deixem bullir per espai d'uns 20 minuts aproximadament. Durant tota la resta del procés, anirem afegint tant de brou com ens calgui (en el meu cas, en vaig utilitzar un litre).




Quan a les patates no els falti gaire per ser cuites, hi incorporem les supremes de peix i els calamars, perquè bullin durant uns 8 minuts aproximadament. A falta de 3 minuts, hi posem les gambes i finalment les cloïsses, que podem triar si obrir-les a banda o que es coguin allà mateix amb la resta d'ingredients.







Igual que el gall negre amb escamarlans, aquest també estarà més bo si el deixem reposar i ens ho mengem d'un dia per l'altre. Queda boníssim, tant bo el peix com les patates, que s'impregnen de tot el gust de mar.



Per beure, ho vam acompanyar d'un Marqués de Riscal Verdejo 2014, que em va semblar massa afruitat i floral per acompanyar la nostra sarsuela. En aquest cas, el maridatge no va ser gaire encertat.


Un plat que fa festa i amb el qual vam començar amb la família el 2016.

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada