diumenge, 23 de desembre del 2018

Carxofes farcides de brandada de bacallà. Vi A Part 2016 Garnatxa Blanca (Cellers Tarroné, D.O. Terra Alta)

Aquest entrant o primer plat relativament lleuger es molt fàcil de fer i per al meu gust boníssim perquè trobo que la carxofa i el bacallà s'entenen de meravella. I, si a més a més, maridem amb un A Part, l'èxit el tenim assegurat.



Ingredients:

- 250g bacallà ja dessalat al punt
- 1 all
- 150ml oli
- Llorer
- Crema de llet (o llet) si cal
- Sal
- Pebre

- Carxofes
- Melmelada de pebrot picant

Elaboració:

Primerament, un cop el bacallà dessalat (en el meu cas, retalls no gaire grossos que dessalo en dos dies amb dos canvis d'aigua), el posem en una cassola amb aigua freda i una fulla de llorer. Quan arrenqui el bull, retirem del foc i deixem tapat fins que refredi i poquem manipular.



Escorrem el bacallà i l'eixuguem.


En una altra paella, escalfem part de l'oli indicat a la recepta, on fregirem l'all tallat a làmines. Abans que agafi color, hi posarem el bacallà i removem contínuament amb una cullera de fusta fins que hagi absorbit tot aquest oli.



Aleshores, en un got alt, el triturem i anem afegint-hi la resta de l'oli, emulsionant, fins aconseguir la textura desitjada de brandada. Si ens falta una mica més de textura, hi podem afegir nata o llet sencera. En el meu cas, vaig fer servir un petit raig de llet. Corregim de sal i pebre. Reservem.


Per fer les carxofes, podem triar entre bullir-les o confitar-les senceres. En el meu cas, les vaig bullir perquè fossin més lleugeres (tenint en compte que la brandada ja té prou oli). A més, les vaig bullir amb una mica de farina a l'aigua perquè mantinguessin més bé el color sense oxidar-se.

Interessa que quedin cuites però al punt, que no se'ns desfacin. En uns 20 minuts estaran. Retirem, eixuguem i reservem.

Un cop es puguin manipular, ja les podem farcir.

Emplatem les carxofes amb una mica de melmelada de pebrot vermell picant, que també combina molt bé amb el bacallà.





Rematem amb una copa de la Garnatxa Blanca que porta l'A part 2016, la nova referència de Cellers Tarroné (Batea) que va sortir al mercat el 20 de maig de 2017, en col·laboració amb Thunder Wine Makers. Es tracta d'una vinificació que parcialment té lloc en bota grossa d'acàcia, a partir d'una garnatxa provinent de vinyes velles. Té una criança de mig any amb battonage. És un vi que a casa ens agrada força i del quan només s'han elaborat 2.222 ampolles.


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada