dissabte, 16 de febrer del 2019

Braç de gitano de nata trufada i coulis de fruita vermella

Avui anem amb un clàssic que fa molt de postres de cap de setmana. Tot i que pensava que era una elaboració bastant característica de la pastisseria catalana, pel que he pogut llegir, és bastant comú a força llocs d'Europa. El més curiós de tot m'ha semblat els diferents noms que adopta: a la Catalunya Nord, atesa la nombrosa comunitat gitana que l'habita, se'n diu bras de venus; a França, gâteau roulé; biscotto arrotolato a Itàlia; torta a Portugal; swiss roll als països anglosaxons o també jam roly-poly, o dead's-man's arm.



En fi, el més important ara és anar a parar a la llista d'ingredients i la recepta. Veurem que amb quatre recursos i un parell de senzilles tècniques de pastisseria (massa batuda i trufa), aconseguirem en un pim-pam unes bones postres per al cap de setmana. 

Anem-hi...

Ingredients:

Per al bescuit planxa:
- 100g sucre
- 100g farina fluixa
- 8g impulsor
- 4 rovells
- 4 clares

Per a l'almívar:
- Aigua
- Sucre
- Whisky

Per al farcit (nata trufada):
- 150g xocolata cobertura
- 50g mantega
- 100g nata líquida
- 400g nata muntada

Per al coulis:
- 200g fruita vermella
- Sucre
- 3 CS aigua

Elaboració:

Blanquegem els rovells amb la meitat del sucre. Muntem les clares d'ou amb l'altra meitat del sucre. Integrem, intercaladament, les clares als rovells, així com la farina i l'impulsor prèviaments passats pel sedàs, amb moviments envolvents per no perdre l'aire generat.



Posem la massa en una màniga i l'estenem sobre una placa de forn amb paper sulfuritzat, en forma de rectangle, del qual primer haurem dibuixat el perímetre i després haurem traçat l'interior en diagonal.



Enfornem a 180º durant tot just 12 minuts.



Ho treiem del forn, li donem la volta sobre un altre paper de forn i pintem amb l'almívar, que haurem fet prèviament en una petita cassola, al foc, fins que el sucre es dissolgui.

Emboliquem amb l'ajuda del mateix paper de forn i el mantenim així perquè aguanti la forma.

Per al coluis, simplement hem de posar els ingredients en un cassó al foc fins formar una compota lleugerament líquida, que triturarem.

Per al farcit de nata trufada, desfem la xocolata al bany maria. Un cop desfeta, hi afegim la mantega, que amb l'escalfor residual també s'acabarà desfent. Que quedin ben integrats els dos elements. Hi afegim la nata líquida i reservem.

A banda, muntem la nata i integrem les dues elaboracions, tot i que opcionalment deixant rastres de traces blanques de la nata, que també queda bé.



Ho podem posar en una màniga i així, farcir el braç ja muntat, sense haver-lo de desplegar i tornar-lo a enrotllar. 




Reservem en fred perquè el farcit agafi consistència.

Decorem amb una mica de sucre en pols.



Fem una llàgrima amb el coulis de fruita vermella i ja tenim les postres del cap de setmana. 


Salut!

(Recepta elaborada a Terra d'Escudella, amb Àngel de Gea)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada