dilluns, 18 de febrer del 2019

Empanada gallega de carn al tandoori masala i jalapeños

Aquesta recepta que vam posar en pràctica a Terra d'Escudella, va triomfar d'allò més i, tot i ser ben grandota, va volar en un tres i no res.


Tot i que parteix de la clàssica empanada gallega, el farcit se'n acaba distanciant uns quants km. perquè va aromatitzat amb una barreja d'espècies característica de la zona de l'Índia i el Pakistan, anomenada tandoori masala. A més, li vam donar el toc picant amb uns jalapeños. Per tant, en diem "gallega", però entre unes quantes cometes, no fos cas que ferim sensibilitats d'algun purista, que "haberlos, haylos"

Tot plegat, difícil de maridar. El primer que vaig pensar, ho admeto, és en la cervesa, però uns quants amics per les xarxes van suggerir Cava, Godello o fins i tot algun Riesling amb un puntet de sucre residual. I sí, ja tinc ganes de tornar-ne a fer una i tastar algun d'aquests maridatges.

Ingredients:

Massa:
- 500g farina
- 1 c.s. vi blanc o orujo
- 1 c.s. oli d'oliva
- 20g llard de porc
- Pessic sucre
- Pessic sal
- Aigua tèbia (quantitat necessària)
- Pessic pebre vermell
- 10-15g llevat fresc (opcional). 
- 1 jalapeño

Farcit:
- 25cl oli d'oliva
- 500g de carn. llom de porc, panxeta, pollastre
- 2 cebes juliana
- 3 alls
- 2 pebrots verds
- 150g pernil
- 2 tomàquets
- Sal
- Pebre
- Pebre vermell

Elaboració:

Passem la farina pel sedàs i la barregem amb el vi, l'oli, el llarg fos, el sucre, la sal, l'aigua i el llevat fresc, que haurem prèviament integrat amb la farina, ajudant-nos simplement amb la punta dels dits.

Amassem fins obtenir una massa suau i deixem fermentar fins doblar volum. En cas de no utilitzar llevat, deixem reposar en nevera perquè s'hidrati del tot la farina.

Mentrestant, per al farcit, sofregim en una paella amb oli la carn, que primer marcarem. A continuació, sense reitar-la, hi afegim les cebes, el pebrot, el jalapeño, el pernil els alls i, finalment, el tomàquet.




Quan tot estigui ben sofregit, hi afegim el tandoori masala i, si convé, podem desglaçar amb una mica de vi blanc o de brandy. 

El sofregit ens ha de quedar més aviat sec i l'hem de deixar refredar una mica abans de fer-lo entrar en contacte amb la massa.

Dividim la massa en dues meitats. Una, convé que sigui un xic més gran que l'altra. Totes dues les haurem d'estirar amb l'ajuda d'un corró. Sobre la més gran, hi distribuïm el farcit. Amb l'altra, tapem i juntem les vores. Hem de fer també un forat a mode de xemeneia.








Pintem amb rovell d'ou i enfornem a 180º uns 30 minuts fins que dauri.



Està excel·lent, molt humida, ardent, saborosíssima.








Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada