diumenge, 7 d’abril del 2019

Poulet Gaston Gérard o pollastre rostit amb formatge Comté. Sers Blanqué (Bodegas Sers, DO Somontano)

Arran del meu interès creixent per la gastronomia francesa, he trobat aquesta elaboració de pollastre, concretament de Dijon, que data de 1930. 




Com en d'altres casos de cuina i pastisseria, aquesta recepta és fruit d'una equivocació amb resultat feliç. Rep el nom de Gaston Gerard, alcalde de Dijon cap al primer terç del segle XX. Quan va rebre la visita del conegut crític gastrònom Curnonsky, la seva dona (MM. Gaston Gérard) va preparar per a l'ocasió un pollastre al forn però li va caure dins el pot de paprika. Per emmascarar-ho, hi va afegir crema de llet, vi blanc de la Borgonya i formatge Comté. El resultat, Curnonsky el va trobar tan bo, que va acabar sent prou conegut i clàssic, com a mínim a Dijon, i va acabar sent batejat com el Poulet à la façon de Gaston Gérard.


A mi, també m'ha agradat molt. És d'aquells plats agraïts, fàcils, prou ràpids, amb resultats bons i alhora, cal reconèixer-ho també, potents, contundents, indicats per ara l'hivern.

Per maridar-lo, ens hauria agradat fer-ho amb un Chablis però, com que no en teníem, ho vam acabar fent igualment amb un Chardonnay, però de més a la vora, del Somontano: el Sers Blanqué, de Bodegas Sers. I prou bé!



Ingredients.

- 1 pollastre
- 300ml vi blanc
- 125ml nata
- 100g formatge Comté
- 1 cullerada mostassa
- 1 cullerada paprika
- 2 cebes
- Herbes aromàtiques
- Sal
- Pebre
- Raig oli d'oliva

Elaboració:

Comencem marcant al foc, amb una mica d'oli, el pollastre prèviament salpebrat. Reservem.



A continuació, hi afegim la ceba en juliana, que desglaçarà el fons de la cassola. Salem, hi posem les herbes que vulguem, i aleshores baixem el foc, que vagi fent, però tan poc que s'adormi. És un cuinat àgil.

Quan tinguem la ceba ja cuita i fins i tot amb una mica de color, hi reintroduïm el pollastre. Mullem amb vi blanc sec, (hi podríem posar, per afinitat i lògica cultural-geogràfica, un vi de Borgonya). Deixem mínimament reduir l'alcohol. mig tapem la cassola i deixem coure a foc mig-baix el pollastre, durant uns 30 minuts, fins que sigui cuit. Si cal, hi afegim brou o aigua.




Un cop cuit, retirem el pollastre i el posem en una safata per al forn. El que ens queda a la cassola, ho mantinim allà, on hi afegirem també la nata, part del formatge, la mostassa i la paprika. Aprofitem també per corregir i posar a punt de sal i pebre. Ho integrem tot, uns moments al foc, i ho acabem abocant sobre el pollastre que ja tenim a la safata per al forn.


Només ens resta gratinar fins que ens agafi un bon color. Posarem per sobre una mica més de formatge i algun dau de mantega.




Emplatem i gaudim d'aquest festival formatger i amb aromes de vi, mostassa, paprika...que acompanya de luxe el nostre pollastre.




No oblidem pas acompanyar-lo de vi. Jo recomano especialment un blanc amb prou força com per aguantar aquesta contundent salsa. El Sers Blanqué, un Chardonnay passat per fusta de roure americà, poc filtrat i sense estabilitzar, és un vi ben untuós i amb suficient presència com per gaudir-lo en companyia d'aquest pollastre.





Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada