dijous, 4 d’abril del 2019

Patates amb xoriço a la riojana. Casa Primicia Gn 2014 (Bodega Casa Primicia, DOC Rioja)

Tot i que ja en teníem una publicada al blog, de patates a la riojana (aquí, la recepta), en publico una segona perquè supera la primera en gust i textura final del plat, segurament gràcies a un sofregit més generós i al fet de deixar reduir-lo més, fins obtenir una textura més untuosa.

I aquests dies en què ha volgut tornar l'hivern, han entrat de conya, tot i que segurament ja hauran sigut les últimes de la temporada.


I tal com és habitual, hem tornat a maridar amb un Rioja; en aquest cas, el monovarietal Garnacha de Bodegas Casa Primica (aquí, el post de la visita).



Ingredients:

- 1'3kg de patata
- 175g porro
- 175g ceba
- 25g pebrot verd
- 25g pebrot vermell
- 25g oli d'oliva verge extra
- 1 caiena
- 1/2 xoriço de Badarán
- 50g polpa de pebrot chiricero
- 50g tomàquet fregit
- 1 fulla llorer
- 2 dents d'all
- 1litre aigua (o brou d'aviram)
- Sal
- Raig de whisky

Elaboració:

Tallem el xoriço a rodanxes més aviat primes i pelem les patates.

Saltem el xoriço en una cassola ampla i alta amb oli durant un minut, el temps just perquè l'oli quedi ben aromatitzat i agafi gust. Retirem i reservem.



En aquest mateix oli, sofregim el porro, els pebrots, la ceba els all i la caiena amb una mica de sal, durant uns 10 minuts, sense que agafin color ni daurin.



Maltrenquem les patates sobre el sofregit. Hi posem la polpa del choricero.

Mullem per desglaçar amb un raig de whisky. Deixem evaporar i acabem de mullar, just a cobrir i una mica més, amb aigua (o brou de pollastre).



Deixem coure a foc mig durant uns 45 minuts, fins que les patates siguin ben cuites.




Rectifiquem de sal i pebre i ja podrem emplatar.



Acompanyem amb la Garnacha de vinyes velles de Casa Primicia, que ens ha agradat tant com la resta de la gamma que hem anat tastant (encara ens queda el Mazuelo). Potser una mica prim per a la contundència i el punt picant d'un plat com el que teníem, però d'altra banda ha contribuït també d'alguna manera a refrescar-nos-el. Està, a més, en un moment d'evolució en ampolla que, m'atreviria a dir, òptim! Ha passat uns 10 mesos en bóta de roure americà.




Salut!

(Font: Escola de cuina i pastisseria Terra d'Escudella. Xef: Tomàs Molinos)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada