dilluns, 14 de desembre del 2015

Mandonguilles amb pop

A mi els marimuntanya em tornen boig, i aquest n'és un clar exemple.

Ingredients (per a 8 mandonguilles de 50g aproximadament)

- 200g de carn picada de porc
- 200g de carn picada de vedella
- 2 pops blancs (mida mitjana). Alternatives: sípia, poc, calamar...
- 1 rovell d'ou
- 1 gra d'all
- Molla de pa
- Llet per remullar pa
- Farina (per empanar)
- Sal
- Pebre

Per al sofregit (salsa)

- 2 cebes
- 1 pebrot vermell
- 2 cullerades soperes de tomàquet fregit
- 400ml de vi blanc
- 1 litre de fumet
- Sal
- Pebre

Per a la picada:

- Fruits secs fregits
- 2 galetes (o carquinyolis)
- Julivert
- Mig dent d'all
- Melsa de sípia (si en tinguéssim)
- Una mica de fumet que podem rescatar de les mandonguilles

Comencem fent les mandonguilles. En un bol, barregem les carns amb el rovell, l'all picat i la molla de pa remullada. Salpebrem i amb les mans en fem boles d'uns 50 grams aproximadament. Apretem i enfarinem.





Fregim per segellar i reservem.



Preparem el sofregit, que serà la salsa d'aquest plat (en sortirà bastant però el que sobri l'utilitzarem en una altra recepta que ja publicarem també). Sofregim la ceba amb l'oli i la sal. A mitja cocció, hi afegim el pebrot i el poc tallat a tires o rondanxes primes. Tapem i deixem caramel·litzar.



A continuació, hi afegim el tomàquet i el vi blanc. Deixem evaporar gairebé del tot i hi afegim el fumet. Finalment, hi incorporem les mandonguilles, tapem, i deixem coure per espai d'uns 30 minuts, aproximadament (anirem jugant amb la tapa segons com anem d'evaporació perquè la salsa ens quedi al nostre gust).





Per a la picada, hi posem tots els ingredients al vas de la batedora i pocs minuts abans que acabi la cocció de les mandonguilles, l'hi incorporem. Veurem com espesseïrà bastant i donarà més profunditat d'aromes i de gust. Baixem foc i que faci xup-xup uns minuts.




Emplatem i ens afanyem a menjar aquest plat humil però força bo. Ho hem d'acompanyar d'un pa amb una molla ben consistent per sucar la salsa i, és clar, un vi que estigui a l'altura. Nosaltres vam triar un Horafosca, del Celler Can Descregut, D.O. Penedès. Genial.

Es tracta d'un vi monovarietal Xarel·lo, d'una sola parcel·la de vinyes velles. És molt carnós, gràcies a la criança amb les mares i el pas per fusta. Acidesa, cos i complexitat. Força gastronòmic, per beure'l amb calma.


"Últims capvespres de setembre, primers de tardor. Un altre dia s'acaba, i a la vinya, el Xarel·lo espera"

Salut!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada