divendres, 8 de gener del 2016

Festa del vi de Gandesa 2015 i presentació del vi Abrisa't del Celler Bàrbara Forés (Gandesa, Terra Alta, Tarragona)

Per segon any consecutiu, tornem a aquesta Festa que tant ens agrada. No només ens crida el món del vi i el menjar sinó també la comarca en general. La Terra Alta ens senta bé. És preciosa, poc massificada i relativament a la vora de casa (2 hores i mitja aproximadament).

Ens hem tornat a allotjar a la Fonda Miralles, on enguany hem dinat i sopat encara més bé que l'atra vegada. Però aquest post va de vins i, tot i el poc temps que hi vam poder dedicar (un curt cap de setmana), el vam saber aprofitar prou bé.

La primera parada va ser el Celler Josep Vicens. Situat a Gandesa, aprofitava la Festa per obrir les portes al públic. Vam tenir la sort que la visita ens la va fer el mateix Josep Vicens, quarta generació de la nissaga del celler, que diu va introduir la Syrah a la comarca.






Ens va explicar els vins que elaboren i vam poder tastar el Vinyes del Grau, Sauvignon Blanc. Força. perfumat i afruitat. Va agradar, sobretot a la dona.




La segona parada, ja a la tarda, va ser la de la mateixa Festa, a les carpes on les diferents bodegues de la comarca donaven a tastar els seus millors vins. Vam tastar:



- La Foradada, del Celler Frisach. Un vi brisat a base de garnatxa blanca, que em va semblar boníssim. Potent, ple de caràcter, pura expressió varietal. Els vins brisats, que n'estan sortint uns quants darrerament, consisteixen en vinificar raïm blanc com si d'un negre es tractés, tal com era el vi d'abans.





- Via Edetana 2013, del Celler Edetària. Juntament amb l'anterior, va ser el que més em va agradar. Cupatge de Garnatxa Fina, Syrah i Samsó. Un any de pas per fusta. Vi corpulent, sedòs, complex.




- Somdinou, del Celler Cooperatiu de Gandesa. Cupatge de Garnatxa Blanca i Macabeu, jove, fresc, cítric, fantàstic per acompanyar plats lleugers i per beure a copes.




- Domus Pensi 2011, del Celler Altavins. Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Merlot i Syrah. Té dos anys de fusta. Vi contundent, fruita negra acompotada i espècies fumades. Molt gastronòmic.




Per acabar el dia, vam tenir la sort de poder anar, a pocs metres de distància de la Fira, al Celler Bàrbara Forés. Allà, al vespre, hi havia l'acte de presentació del seu nou vi, tot un experiment que la Pili Sanmartín, la filla de la família, va decidir tirar endavant i bé que se n'ha sortit.



Van parlar en Manolo i la Mari Carmen ( els pares de la Pili) per presentar aquest Vi Abrisa't, vi brisat 100% Garnatxa Blanca. És d'una sola parcel·la, la Cendroseta, allà on hi ha el jaciment del Coll del Moro. És una partida relativament petita, del quaternari, que mira a les serres de Cavalls, Pàndols i Santa Magdalena.



És de la collita 2014, que va patir una forta llevantada al febrer i d'alta pluviometria en verema. Maduració va ser lenta. Després d'una maceració de 5 dies, es premsa, es fermenta en inox i fa la criança en gerra de fang.




Té un color pujat per la maceració. En nas hi ha terra i fruita, fonoll, herba seca... Terra Alta.

Ens vam acabar d'abrisar tots amb la poesia recitada per la Mireia Vidal, amiga de la família. Ens va oferir tot un recull de composicions tant seves com d'altres poetes, en la major part dels casos en relació amb el treball de la terra i el vi. Va ser divertit, amb un punt àcid i sobretot punyent i emotiu.



Mentrestant, anàvem tastant l'Abrisa't, que es va anar obrint a mesura que passava l'estona. Cada cop, més bo. Un vi, en paraules de la mateixa Pili, que vol explicar "històries d'ara i d'avui, de la Terra Alta i la seva gent".

Gràcies al Celler Bàrbara Forés i a Mireia Vidal: no us coneixíem i la veritat és que va ens vau regalar un vespre i un vi per recordar.

Un dissabte molt intens, molt agradable i sobretot exquisit, com sempre que baixem a la Terra Alta. Esperem no faltar a la Festa del 2016. Salut!

(Dissabte, 31 d'octubre de 2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada