dimecres, 28 de setembre del 2016

Celler Can Ràfols dels Caus (Avinyonet del Penedès, Alt Penedès, Barcelona)

Ens va semblar molt interessant i espectacular la visita a aquest celler situat a una banda del Penedès que amb prou feines teníem explotada. És la part que ja mira i es vol endinsar cap al litoral, en concret en els anomenats contraforts del Garraf.




D'entrada, aquesta particularitat del terroir, amb les característiques climàtiques i geològiques, ja dóna personalitat al raïm que hi neix i, és clar, al producte final. Dins d'un paisatge càrstic, tenen unes terres predominantment calcàries i argiloses, a més a més amb certa riquesa mineral.






Compten amb nombrosíssimes varietats i referèncie: unes 28 varietats de raïm que donen lloc a unes 25 referències vinícoles. Estem davant d'un celler on ve molt de gust fer de tastaolletes i anar experimentant i anar entenent la seva filosofia, incrustada, mai més ben dit, a la terra, i assotat alhora per la marinada. 




Aquesta filosofia és poc intervencionista, molt respectuosa amb els condicionants naturals, poc mecanitzada (verema manual, fermentacions espontànies...). Per arrodonir-ho, és molt destacable fins a quin punt el celler és orgànic en tant que forma part del mateix paisatge on s'hi integra. És espectacular l'excavació en roca i l'obra d'enginyeria en què tot està pensat perquè la vinificació i la feina sigui el més natural possible: pendent, temperatura, humitat. De debò que és impressionant.









Vins experimentals, microvinificacions, cupatges interessants. L'oferta és plena de delicadeses que ens van semblar boníssimes. Però no en vam tastar ni la meitat perquè havíem d'agafar el cotxe i no volíem fer més revolts dels que ja hi ha a la carretera.



Alguns dels vins que vam tastar van ser (fotografies perdudes):

- Xarel·lo Pairal. Xarel·lo de vinyes velles que fermenta directament en castanyer. Cremós. Elegant. Va agradar força.

Resultat d'imatges de xarel·lo pairal

- Pedradura negre 2006. Cupatge de Marselan i Petit Verdot. Recordo que em va semblar molt atractiu i diferent, amb força personalitat i caràcter. Molt rodó. Força gastronòmic.Fruita i envelliment en equilibri.

Resultat d'imatges de VI pedradura
Font: elblogdelosvinos

Va ser tot un plaer, esperem repetir ben aviat i seguir coneixent, amb més calma, la resta dels vins.

Salut!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada