dimarts, 29 d’agost del 2017

Bonítol en conserva casolana

L'estiu és temps ideal per a conserves, sobretot de melmelades, però també de peix blau com el bonítol. Val la pena dedicar-s'hi una estona per obtenir conserves sense conservants ni cap altre element afegit que no sigui el peix i l'oli. Queda molt bo i és més económic que no pas les llaunes que ens puguin vendre als comerços.


Ingredients:

- 1 bonítol (o, ja que ens hi posem, fem-ne més)
- Oli de girasol
- Oli d'oliva verge extra

Elaboració:

El que més ens costarà és netejar d'espines el bonítol i treure'n els lloms, que al seu torn subvidirem en tantes peces com calgui, en funció de la grandària dels pots on en farem la conserva. A més, convé parar atenció en les espines, treure-les totes, així com la pell.



Posem un dit d'oli en cada pot on farem la conserva, untem d'oli cada peça de llom, i els anem posant als pots. Cobrim cada pot amb oli, tapem i reservem en nevera 12 hores o 24 hores.


Com es veu a la fotografia de dalt, val la pena conservar els retalls i sobretot repassar l'espina central amb una cullera de postres, amb què ens n'endurem una quanitat raonable per fer, per exemple, un tartar.

El següent pas, és acabar d'omplir amb oli cada pot, fins on s'inicia la rosca de la tapa. I tapem novament. 

Aleshores, procedim a coure i pasteuritzar al bany maria: posem al foc una cassola ampla amb aigua, on anirem distribuint tots els pots. L'aigua, almenys ha de cobrir la totalitat dels pots. I deixem coure d'aquesta manera, a foc suau, durant 90 minuts.

Apaguem foc i retirem els pots, que els deixarem cap per vall.

Finalment, una nova cocció, cap per vall, durant 30 minuts, seguint el mateix sitema de bany maria.

Ja tenim conserva de bonítol per a tot l'any (si en fem prou!).







Exemple d'ús i recepta: tomàquet farcit de conserva de bonítol casolà i sardines confitades: aquí, la recepta. Boníssim.




Salut!


3 comentaris:

  1. EStàs fet un tot terreny a la cuina! Quina sort que té la teva dona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahahaa però també és cert que m'agradaria centrar-me més i especialitzar-me una mica, però no ho aconsegueixo!! Gràcies pel comentari, Cristina, una abraçada!

      Elimina
  2. el faig una miqueta diferent...però realment val la pena fer-lo. I jo que tinc un amic que em porta mar endins a buscar la matèria primera...encara muillor!

    PTNTS
    Glòria

    ResponElimina