Avui anem amb una nova proposta d'arròs, per al nostre gust boníssima i maridada de forma molt encertada amb una Pansa Blanca del Maresme, concretament del celler Talcomraja, ubicat a Arenys de Munt, i que vàrem comprar quan hi vam fer la visita, a cals vinyerons Joan i Emma, ara fa un any (properament, el post de la visita).
Ingredients (2 racions d'arròs, 4 racions de "marca" o sofregit. Amb les altres dues racions, farem uns fideus o la congelarem, que sempre pot anar bé)
- 140g arròs bomba Molí de Rafelet
- 800ml. aprox. de fumet de peix (en el meu cas, de congre, de quan vaig fer el suquet de congre amb pèsols: aquí, la recepta)
- 4 carxofes
- 2 dents d'all
- 4 cananes
- 1/2kg musclos
- 1 ceba grossa
- 2 tomàquets
- Raig vi blanc
- Oli d'oliva verge
- Sal
- Pebre
Elaboració:
Primerament, ens posem a elaborar el sofregit, que serà de llarg el que més estona necessita. En aquest cas, primer hi posem les cananes ben netes tallades a rodelles. Primer les tenim a foc fort i sense moure-les, perquè agafin color i comenci a caramel·litzar la base de la paella. Després ja les podem tombar i acabar saltejant. Si ens volem assegurar que quedin ben tendres, podem aprofitar i continuar la cocció amb el foc més baix i tapat.
A continuació, reservem les cananes i encara a foc fort hi introduïm la ceba tallada ben petita. La humitat farà que aixequi bona part dels sucs que podien haver quedat enganxats de les cananes. Salem i immediatament abaixem el foc. Volem que la ceba es confiti i caramel·litzi lentament. Ens hi estarem tant de temps com sigui possible. En el meu cas, en aquest punt, aproximadament una hora i mitja.
A continuació, hi posem dos dents d'all també ben petits. Saltegem durant 3 o 4 minuts.
Aleshores, hi incorporem les carxofes tallades a quarts. Saltegem. Hi afegim també les cananes que teníem reservades.
I de seguida, el tomàquet ratllat, que deixarem que vagi evaporant tota la seva aigua de vegetació. Quan hagi reduït a sec i el conjunt sigui semblant a una melmelada, fem l'últim desglacejat amb una mica de vi blanc, que també deixarem evaporar.
Ara sí podem incorporar l'arròs. Saltegem fins nacarar-lo.
Finalment, mullem amb el fumet bullent, el doble o triple de volum que d'arròs. No ens oblidem de salar des del moment que mullem!
No remenem en cap moment.
Deixem coure el temps que calgui, amb la precaució d'aturar el foc quan l'arròs estigui pràcticament al punt. Interessa que arribi a estar al punt amb el temps de repòs, que s'afegeix al temps que dediquem també a servir-lo. En els últims moments, hi afegim els musclos que haurem obert a banda, aprofitant el poc suc colat per posar-lo també al nostre arròs com a complement del fumet.
Emplatem i a gaudir!
Acompanyem amb aquest vi 6 Vincles que quan el Joan i l'Emma (Celler Talcomraja) ens el van presentar al mateix celler, encara no tenia ni nom ni etiqueta. El vaig tastar quan hi vaig fer la visita a Arenys de Munt ara farà un any i ja em va agradar força. Es tracta d'un monovarietal de Pansa blanca, vinificada naturalment, sense afegir sulfits. Crec que durant aquest any ha evolucionat però per al meu gust sense connotacions negatives sinó que es manté fresc (potser no tant com fa un any, és clar) però amb algun record salvatge i profund que el fan ben interessant i ben carnós. Molt bon acompanyant del nostre arròs!
Salut!
Estupendo ,,lo are en casa.,..
ResponEliminaAdelante pues, a cocinar!
Elimina