diumenge, 8 de setembre del 2019

Lasanya tardorenca de botifarra, carbassa i bolets. Vi rosat Annat Sumoll (Heretat Mascorrubí, D.O. Catalunya)

La pasta fresca que ens va sobrar d'uns canelons (aviat, la recepta), la vam congelar i ara la recuperem per fer-ne lassanya, un platàs únic bastant espectacular sobretot quan li donem alçada i humitat en forma d'una beixamel que aparegui en cada capa...




A més, amb aquest plat hem volgut fer-li un vestit a mida a l'Annat, el nou monovarietal Sumoll que l'any passat va treure Heretat Mascorrubí. El mateix Ernest Pérez, responsable del celler, em va recomanar fer-lo anar amb algun plat de pasta, i aquí el tenim. És clar que aquesta lassanya, tot i ser pasta, és moltes coses més (carn, làctics, bolets...) però aquest Sumoll ho ha aguantat bé i sobretot la frescor li ha anat genial. 




Anem a la recepta, que és d'allò més fàcil...

Ingredients:
- 3 botifarres amb pebre
- 2 safates de bolets
- 200g de carbassa
- 80g mantega
- 80g farina
- 800ml llet
- Pasta fresca (aviat, recepta. En qualsevol cas,  són 100g de farina per cada ou i un pessic de sal).
- Formatge Emmental

Elaboració:

La carbassa, un cop pelada, la tallem a trossos d'un dit de gruix i la rostim a la planxa amb una mica d'oli o mantega, i de tant en tant l'anem tapant per afavorir-ne la cocció, ajudant-nos del mateix vapor que desprengui. Quan estigui toveta però al dente i un punt caramel·litzada, la retirem del foc i la reservem.


Saltegem la carn esparracada, hi afegim els bolets, els saltegem també a foc fort i, finalment, desglacem amb un raig de conyac. Reservem.



Per a la beixamel, imprescindible!, comencem fem un roux amb la mantega i la farina, que hem de coure. A continuació, ja podem incorporar en dos cops la llet una mica tèbia, i remenem amb les barnilles per evitar qualsevol grumoll. Salpebrem d'inici una mica (ja corregirem al final) i removem fins que tinguem la textura adequada (cal pensar que en refredar, espessirà més).


Finalment, la pasta, un cop descongelada, l'estirem al 3 (3mm.), la porcionem i la bullim durant tot just un minut o minut i mig, l'estenem sobre un drapt de cuina per tal d'eixugar-la.

Ara ja podem muntar la lassanya, en el nostre cas, en una font de pyrex. Pintem la base amb una mica de beixamel. Per sobre, col·loquem tota una catifa de pasta. Al damunt, hi posem la meitat del farcit de botifarra amb bolets. Tapem amb trossets de formatge i amb formatge ratllat. 






Cobrim amb pasta. Per sobre de la pasta, posem més bechamel i, damunt d'aquesta, repartim els trossos de carbassa. Hi posem també com abans formatge en trossos i ratllat.





Tapem amb una altra capa de pasta, tornem a posar bechamel, acabem de posar el farcit de botifarra i bolets, més formatge a trossos i ratllat, i cobrim amb la darrera capa de pasta, que naparem amb la resta de bechamel.





Posem per sobre formatge ratllat i 10 minut al forn a 200º i 10 minuts més a la mateixa temperatura en mode gratinador. 






Servim i a gaudir d'un plat per llepar-se els dits.


Treiem de la nevera l'Annat i observem com el seu color rosat delicat es correspon amb el seu subtil nas de fruita vermella, i una entrada en boca agradabilíssima, fresca, de molt bona acidesa, que el fa excel·lent no només pera l'estiu (no ho dubto que ho sigui) sinó també per ara a la tardor, amb un plat com el que acabem de presentar.



Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada