diumenge, 8 de setembre del 2019

Pastís - coca dacquoise d'ametlles amb figues i crumble

Sovint, quan fem pastisseria a casa, acaben sobrant clares. Per fugir de la truita avorrida, una bona solució és convertir-les en una base de tartes i pastissos molt bona i lleugera, que a més proporciona un toc cruixent a les nostres elaboracions.

En aquesta ocasió, ha servit per a una tarta de figues, presents tant en crema com fresques al natural, què bones que són. I li hem afegit una mica de crumble d'avellanes.



Ingredients:

Per a la dacquoise:
- 100g farina ametlla
- Ametlles laminades
- 4 clares d'ou (M)
- Pessic de sal
- 240g sucre glas
- 1 culleradeta de cafè soluble (opc.)
- 1/2 cullerada aigua per disoldre cafè (opc.)

Per al farcit:

Crema de figues:
- 500ml llet
- 120g sucre
- 90-100g rovells d'ou (5-6 ous)
- 50g midó de blat de moro
- 4 cullerades de melmelada de figues

Crumble d'avellanes:
- 100g de fruita seca a trossos o mòlta (en el meu cas, avellanes)
- 100g de farina
- 100g de mantega freda
- 50g de sucre
- Sal


Elaboració:

Comencem elaborant la dacquoise. Preescalfem el forn a 120º i dibuixem en el paper de forn un parell de cercles de la mida dels nostres motlles. De fet, en podem acabar dibuixant tres, perquè la massa ens donarà per uns 3 o 4 cercles. En aquest cas, hem fet el mateix, però de forma horitzontal (no en vaig fer foto).


Muntem les clares, primer a baixa velocitat, amb aquell pessic de sal. Després, a mesura que vagin escumant, començarem a anar-hi afegint el sucre. Ja podem augmentar la velocitat de muntat.


Quan les tinguem ben muntades, hi afegim el cafè dissolt en l'aigua (si volem donar-li aquest toc) i la farina d'ametlles. Ja no utilitzem més les barilles sinó la llengua per fer moviments envolvents i d'aquesta manera integrar el cafè i la fruita seca.


Posem aquesta massa sobre els cercles dibuixats (donant la volta al paper perquè no entrin en contacte amb la tinta, és clar!), allissem, hi distribuïm un grapat d'ametlles laminades i enfornem durant uns 75 minuts a 120º.



Un cop cuita, deixem refredar perquè d'aquesta manera serà més fàcil desenganxar la massa del paper de forn, cosa que igualment haurem de fer amb molta cura perquè no se'ns trenqui.

Per a la crema de figues, fem una crema pastissera de la manera habitual i, al final, hi ajuntem la quantitat necessària de melmelada de figues, això sí, prèviament turmitzada i passada per colador fi.

Per al crumble, posem tots els ingredients a la safata de forn i enfornem a un1 180º durant uns 20 minuts, removent a mitja cocció, fins que dauri.

I ja podem procedir al muntatge: sobre la dacquoise, estenem una bona capa generosa de crema de figues, per sobre de la qual, decorarem amb trossos de figa fresca i crumble.






Salut!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada