diumenge, 28 de desembre del 2014

Arròs d'aprofitament de verdures i gall dindi amb fons blanc d'au

M'ha sorprès molt positivament l'àrròs que avui hem parit a casa. Tot ha estat fruit bastant de la improvisació però el resultat final, contra tot pronòstic, ha estat prou més bo de l'esperat.

En l'aprofitament han intervingut els següents elements: un fons blanc de gall dindi, que ha proporcionat tant part del líquid de cocció de l'arròs com part del sofregit; unes verdures que començaven a tocar la guitarra a la nevera; i un fondo de cocció de bròquil que tenia reservat també a la nevera, que ha servit també per mullar l'arròs.

El més important ha estat el fondo blanc de gall dindi, fet aquest mateix matí amb les restes (sobretot ossos) de les cuixes que vam menjar en el dinar familiar de Sant Esteve (aquí, la recepta). Aquestes cuixes i d'altres ossos, juntament amb alguna carcassa de pollastre del congelador, una ceba, un all, part d'un porro, uns grans de pebre, un clau d'olor i uns xampinyons els he introduït dins d'una cassola que he cobert d'aigua i he deixat bullir molt lentament el conjunt per espai de 4 hores, suficients per obtenir-ne un fons bastant gustós i nutritiu.

Aleshores, tota la part sòlida, excepte els ossos, l'he aprofitada com a part del sofregit: xampinyons, retalls de carn i retalls de verdures.

Per fer l'arròs, hem començant sofregit a la paella dos grans d'all amb una mica d'oli i poc després hi hem incorporat allò que déiem que ja tocava la guitarra a la nevera: una mica de carbassó i una mica d'albergínia, que hem saltejat una mica, tallades a daus generosos perquè s'acabessin notant en boca un cop al plat. A continuació, li hem donat també un parell de voltes a la part sòlida que havíem rescatat de l'elaboració del fons blanc. Finalment, hi hem ratllat 4 tomàquets, que hem deixat que evaporessin tota la seva aigua de vegetació i que es confitessin.





Un cop hem tingut aquest sofregit preparat, hi hem incorporat 240 grams d'arròs, que hem deixat nacarar durant uns minuts. Mentrestant, ja teníem escalfant el líquid de cocció que, recordem-ho, era una mica de l'aigua de cocció del bròquil i complementat amb el fons blanc d'au acabat de cuinar aquest mateix matí.




Un cop començava a bullir el caldo, l'hem incorporat sobre l'arròs (3 cullerots per ració de 60 grams d'arròs, aproximadament), hem posat també dues cullerades petites de pebre vermell dolç i, amb el foc primer ben alt i després mig-baix, l'hem deixat coure durant uns 12 minuts.



Finalment, amb el forn preescalfat a 180-200º, amb mode ventilador més gratinador, hi hem acabat la cocció durant 5 minuts més, amb els quals hem aconseguit que la capa superficial de la paella quallès i formés aquell tel que a alguns tant ens agrada en l'arròs.



El resultat ha estat un arròs d'aprofitament molt saborós, tant de verdures com del mateix gall dindi. Una bona forma d'esprémer al màxim les possibilitats dels productes.



Salut!

(Data: 28 de desembre de 2014)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada