diumenge, 15 de gener del 2017

Bulgur amb guatlles



Sovint, a l'hora d'introduir els cereals a la dieta habitual, costa anar gaire més enllà de l'arròs tot i que afortunadament cada cop tenim més a mà d'altres opcions interessants, com ara el bulgur (derivat del persa, barghul). També conegut com a blat trencat, s'elabora principalment a partir del blat dur i de l'espelta.



M'agrada sobretot la profunditat de gust que té, que pot arribar a recordar al de la fruita seca lleugerament torrada. En aquest sentit, el prefereixo a l'arròs que, en ser més discret organolèpticament, exigeix acompanylar-lo amb un sofregit ben gustós i un brou ben treballat per mullar-lo. En el cas del bulgur, aquest cereal no demana, en canvi, tanta importància ni de sofregit ni de líquid de cocció, per bé que si en tenim, tot això que guanyarem i més bé ens quedarà el plat que preparem.

Ingredients (per a 3 racions aprox.)

- 3 Guatlles aprox. o en el meu cas 6 cuixes i 6 pits
- 180g de bulgur
- 375ml de brou (en el meu cas, sucs de reaprofitament d'escalivada, d'algun guisat de carn amb la seva ceba i brou de pollastre clàssic)
- Raig de vi blanc
- Oli
- Sal
- Pebre
- Chutney de maduixa (opcional)


Elaboració:

Primerament, cal tenir per separat les cuixes i els pits perquè els donarem coccions diferents. Per tant, desossem com a mínim els pits de les guatlles, salpebrem i reservem. Les cuixes, no caldrà desoassar-les tot i que si ho féssim, juntament amb la resta d'esquelet de l'aviram, ens podríem treballar un brou fosc de guatlla, o bé congelar-los.



Marquem les cuixes en una cassola amb un raig d'oli. A continuació, hi afegim el sofregit, que aviat tendirà a incrustar-se a la base de la cassola. No passa res, fins i tot és interessant que això passi. Desglassem amb el raig de vi blanc i deixem reduir. Tapem un parell de minuts per assegurar la cocció de les cuixes.






Hi afegim el bulgur, i el remenem durant un parell de minuts perquè s'impregni de tot el sofregit i es dauri lleugerament. A continuació, mullem amb el nostre brou i deixem que faci xup-xup amb el foc mig baix durant uns 7 minuts. Primer tapem. Els darrers minuts, destapem i hi afegim més brou si fos necessari (a mi no me n'ha calgut).




Mentrestant, en una paella antiadherent, marquem els pits de les guatlles, amb una cocció molt curta i amb foc intens. Que no quedin gaire fetes per dins.




Transcorregut el temps de cocció del bulgur, tastem i, si ja ho tenim, deixem reposar tapat uns 5 minuts.



Emplatem en aro. Hi podem afegir una mica de chutney de maduixa, si volem jugar una mica amb un contrast agredolç.






Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada