dilluns, 12 de febrer del 2018

Dürüm.cat d'olla. Vi Mireia 2016 (Pinord, D.O. Penedès)

El principal d'aquesta recepta és fer la massa de pa pla àcim (sense llevat) que ens servirà tant per fer el nostre durum com per fer kebabs, fajitas, wraps... Aquests pans fan de plat i resulten extraordinàriament versàtils! A més, són molt fàcils i ràpids d'elaborar: amb prou feines cal amassar, no cal temps de llevat (no lleva) i no cal encendre el forn perquè es cou al foc (en planxa).


En el nostre cas, hem fet un Durum (per la forma que li hem donat) però catalanitzat perquè hem utilitzat restes de verdura i carn d'olla de l'escudella, així com els cigrons, que hem convertit en humus.

Ingredients:

- 210g de farina
- 95ml. aigua tèbia
- 2 cull. soperes oli girasol
- Pessic de sal
- Per al farcit: verdura i carn d'olla (recepta d'aprofitament), i hummus o puré de cigrons (d'olla)

Elaboració:

En un bol, juntem i integrem tots els ingredients de la massa per fer el nostre pa. Amassem dins del bol. Quedarà una massa més aviat seca, fàcil de treballar, que no se'ns enganxarà en cap moment.

Reservem en bol uns 15-30 minuts perquè reposi i la farina s'hidrati completament.

Dividim la massa en diferents porcions (aproximadament unes 8). Bolegem. Tapem cada bola i deixem reposar 10 minuts per poder-les estirar després més fàcilment.


Estirem a la mida de la paella on les anem a coure, amb l'ajuda d'un corró. Per fer-ho més fàcil, podem posar una mica de farina sobre la taula on estirem la massa. Han de quedar ben fines.


A mida que les anem estirant, cobrim amb un drap.

Coem cada porció en una paella calent a foc més aviat fortet. Quan surtin bombolles i comenci a agafar color, girem. En qüestió d'uns 3 minuts, ja tindrem feta cadascuna. Reservem sobre drap i, a mesura que les anem retirant, hi pulveritzem aigua i tapem amb drap perquè mantingui humitat i se'ns mantinguin flexibles i no se'ns trenquin a l'hora de formar kebabs, fajitas o, en el nostre cas, durums.






Per fer el nostre Durum,cat d'olla, només haurem de començar untant la base del pa amb l'hummus o puré de cigrons que farem amb els cigrons que haurem rescatat de l'escudella. A continuació, posem el nostre farcit tallat menut al mig de cada pa, sobre l'hummus, i comencem a embolicar amb la precaució de plegar el lateral cap a l'interior perquè d'aquesta manera en cap moment sortirà el farcit.



Un cop format el Durum, recomano tornar-lo a pasar per la paella a foc fort o escalfar-lo al forn o al grill del microones: agafarà temperatura i un punt cruixent, exquisit.



Encara més bo combinat amb un vi certament especial pel seu cupatge, que el fa interessantíssim sobretot amb plats exòtics o que s'hi acosten: maridem el Durum catalanitzat amb el vi blanc Mireia 2016 del Celler Pinord. Es tracta d'un cupatge de Muscat i Gewürztraminer. Aromàtic però no embafador, floral. Boca afruitada, molt agradable, lleuger però amb un petit volum que el fa ser sedós i més persistent del que esperàvem.


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada