diumenge, 18 de març del 2018

Arròs a a la cassola de carn de vedella i carxofes. Cava Ses Vernes Brut Nature Reserva (Pansa Blanca i Malvasia de Blanes)

De vegades les receptes improvisades triomfen, com ara aquest arrosset que hem fet a la cassola aprofitant uns talls de vedella per estofar i unes carxofes que havia comprat a principis de setmana a Sant Boi.


Després d'algun dubte, hem acabat triant maridar aquest arròs amb el cava que teníem a la nevera i que ja era hora que obríssim. Ens ha encantat el Ses Vernes Brut Nature, a base de Pansa Blanca i Malvasia de Blanes. Ha resultat ser un maridatge extraordinari.

Ingredients:

- 280g arròs marisma de Molí de Rafelet
- 1'5 litres aprox. de brou de carxofes
- 400g de vedella
- 5 carxofes
- 2 pastanagues
- 1 tomàquet
- 1 dent d'all
- 70ml fino de Jerez
- 2 cebes

Elaboració:

Salpebrem la carn, la marquem i la reservem.


A la mateixa cassola, hi posem la ceba tallada ben menuda. Primer, a foc fort, perquè aixequi els sucres caramel·litzats de la base de la cassola. Després, abaixem el foc i que vagi potxant. 


Quan la ceba la tinguem ja ben cuita, hi afegim la dent d'all tallada també ben petita.

A continuació, hi afegim el tomàquet ratllat. El deixem que vagi evaporant tota l'aigua i que caramel·litzi també. 


Finalment, per acabar el sofregir, el mullem amb el fino de Jerez i deixem que n'evapori l'alcohol. Hem triat un fino perquè trobo que té unes característiques que li fan anar bé amb la personalitat complicada de la carxofa. En el meu cas, he optat per triturar el sofregit, per tenir un resultat plat d'arròs més "net" al plat.


A la mateixa cassola, amb un raig d'oli, hi saltegem les rodanxes de pastanata i els trossets de carxofa. 


Després hi reintroduïm també la carn, que havíem marcat i reservat a l'inici de la recepta.


Un cop saltejats, hi posem el sofregit ja triturat. Mullem amb el brou d'haver bullit carxofes un parell de dies abans i deixem durant uns 45 minuts, amb la cassola tapada, fins que la verdura sigui cuita i la carn tendre. Al llarg de tot el procés, haurem d'anar corregint de sal.





Aleshores, ja hi podrem posar l'arròs, en forma de pluja. El deixarem bullir durant aproximadament uns 12 o 13 minuts i li donarem uns minuts més fora del foc per reposar, si cal, perquè acabi de coure al seu punt òptim. Realment, si utilitzem un bon gra com el Marisma de Molí de Rafelet, tenim una mica de marge pequè ens aguanti bé la cocció sense que se'ns passi però igualment sempre cal anar amb compte.



Durant la cocció, potser caldrà que hi anem afegint brou, també en funció de fins a quin punt volem l'arròs caldós, o no.


I ja podem emplatar. Tindrem un arròs tan gustós com recomfortant i potent. La carn de vedella ben marcada a l'inici, així com les carxofes i el seu mateix brou, faran que quedi fosquet i d'un gust extraordinari.



Finalment, remarquem l'encert a l'hora de maridar-lo: el Brut Nature Ses Vernes, un cupatge de Pansa Blanca i Malvasia de Blanes, amb vinyes d'una sola finca de Blanes. Equilibri de joventut, frescor i criança (té alguna nota de torrat, d'ametlla i de brioixeria) que el fan deliciós. Ideal per al nostre arròs, francament potent, que calia acompanyar amb una beguda que l'alleugerís però que alhora no restés protagonisme en aquest cas al cava. Ha ant molt bé. Sens dubte caves com aquest són excel·lent sortida per ells mateixos, i moltes vegades són una opció molt vàlida per a plats que fan dubtar molt, i més encara si hi ha carxofes pel mig.



Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada