diumenge, 5 de juliol del 2015

Xai chilindrón / Cordero chilindrón

Fantàstic plat típìc del nord espanyol en què resalta sobretot, visualment, la vermellor que aporten les pebrots xoricers (pimientos choriceros) i la intensitat i personalitat del gust que ofereix la carn de xai en ser guisada lentament durant una bona estona.

Ingredients: 

1'5kg de xai tallat a trosos mitjans. Vam utilitzar espatlla però per a aquesta preparació podríem utilitzar parts menys nobles com el pit o el coll i d'altres retalls.




1 ceba tendra gran picada
6 dents d'all picats
50g de pernil salat a daus
Vi negre (possible variant: vi blanc)
2 tomàquets madurs
6 pebrots xoricers remullats en aigua tèbia durant 2 hores (en volem pell i polpa)


Oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre
Per a l'acompanyament de puré de patata:
- Pola de patata acabada de coure, pelada i tèbia
- Llet calenta (o nata)
- Mou de mantega freda
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
- Pebre

Elaboració:

En una cassola àmplia daurem els trossos de xai salpebrats. Reservem.




A la mateixa cassola, sofregim la ceba. Un cop caiguda, hi afegim els alls i finalment el pernil.



Hi afegim la polpa dels pebrots xoricers i el xai. Remenem i hi incorporem el vi, que deixarem evaporar per després introduir a la cassola la pell dels pebrots i part de l'aigua en què aquests s'hi han estat hidratant.





Ara ja hem de cobrir amb aigua o, millor encara, algun fondo fosc que tinguem i coem a foc suau i destapat durant almenys 40 minuts, a partir dels quals la carn ja s'haurà d'haver estovat. Cal tenir en compte que ens ha de quedar en salsa. Si ens en manca, haurem de continuar mullant amb l'aigua de la hidratació dels pebrots o amb el mateix fondo.





Per al puré de patates, cap secret. Després de coure la patata pelada durant uns 20 minuts, les passem pel passapurés i lliguem amb una mica de mantega i oli d'oliva (o llet, o un rovell d'ou... a gustos). Salpebrem.

Ja podem emplatar i preprar-nos per gaudir d'un plat molt bo de gustos contundents. Sucarem pa indiscriminadament i ho podem acompanyar amb el mateix vi negre que hem utilitzat per cuinar.



Abans d'aquest plat, vam cuinar i degustar uns extraordinaris flamenquins andalusos amb una quiche de tomàquets cherry i vam rematar la feina amb una addictiva leche frita:







Salut!

(Recepta de Patxi Aranguren, 12 de febrer de 2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada