dilluns, 27 de juny del 2016

Estofat de carxofes

Com que veig que la temporada d'aquesta fantàstica hortalissa es resisteix a finalitzar, jo la segueixo cuinant tot sovint perquè m'encanta el gust que té, la seva personalitat, la seva textura, les seves possibilitats a la cuina...



En aquesta ocasió, faig les carxofes estofades, juntament amb d'altres verdures, amb què obtindrem un primer plat força lleuger. De fet, s'assemblarà molt a una minestra de verdures, amb clar protagonisme de la carxofa, però un punt més meloses, amb més suc de cocció, a diferència de la minestra, que jo com a míni l'acostumo a menjar més aviat en sec, només amb un raig d'oli un cop ja emplatada.

Estem davant d'una recepta que es resol ràpidament i sense més complicacions.

Ingredients:

- 9 carxofes grandetes tallades a meitats
- 1 ceba
- 4 pebrots verds
- 1 pebrot vermell
- 3 pastanagues
- 1 grapat petit de mongetes verdes (5 aprox.)
- 2 dents d'all
- 2 culleradetes de farina
- Brou de verdures / Suc escalivada / Aigua...
- Per a la picada: 2 dents d'all, julivert fresc, 10 ametlles, una miqueta de pa torrat
- Sal
- Pebre
- Comí en pols
- Oli d'oliva verge extra

Elaboració:

Comencem posant oli a una cassola on sofregirem la ceba, tallada a dauets petits. De seguida que la tinguem una mica potxada, hi incorporem la resta de verdures, tallades de la mateixa forma: la ceba, els pebrots, les pastanagues i les mongetes. 



Podem tapar una mica la cassola per facilitar la cocció d'aquestes verdures, per bé que la major part del procés el farem sense tapar.

Hi afegim l'all també així com les carxofes, que mirarem de distribuir acuradament per sobre de la resta. 5 minuts més tard, hi incorporem un bon raig de vi blanc. Deixem evaporar, hi posem 2 cullerades petites de farina per sobre i deixem que es cogui i es dauri una mica. Això ens ajudarà a lligar la salsa. Aprofitem també per espolvorejar una miqueta de comí.



Aleshores, ja podem procedir a mullar, no fins a cobrir sinó fins a la meitat perquè no volem pas una sopa sinó quelcom més lligadet i untuós. Depenent de com veiem que avança la cocció i l'evaporació, jugarem amb la tapa, segons convingui. 



Deixarem fer xup-xup durant aproximadament 30 minuts, fins que veiem que les carxofes, en punxar-les, són prou toves. Rectifiquem de sal i de pebre.



Finalment, en els minuts finals, sobretot si observem que la salsa cal lligar-la més, farem una picada utilitzant la mateixa salsa, i triturant-la al túrmix juntament amb un parell de dents d'all, pa torrat i ametlles. Ho posarem per sobre de la cassola i la mourem per les nances, com si féssim un pil-pil.

Un cop ho tinguem com a nosaltres ens agrada, emplatem i a gaudir amb un bon pa al costat.



Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada