diumenge, 5 de novembre del 2017

Celler Castelló - Murphy (Rabós, Alt Empordà, Girona)

Darrerament estem explorant força els cellers i vins de l'extrem nord del país, com Vinyes dels Aspres (aquí, el post), Masia Serra o, l'últim, Castelló Murphy. 


És una zona del país preciosa, tocada per la tramuntana, amb desnivells i ondulacions del terreny, amb una rica flora, fauna, gastronomia, història, patrimoni... Ens agradar deixar-nos-hi caure cada cop de forma més assídua. Com més hi anem, més enamorats en quedem.


Vam contactar amb el propietari enòleg del celler, en Joan Castelló, vinyeró, qui molt amablement ens va obrir les portes de casa seva i ens va explicar el projecte i la seva manera de concebre i practicar la viticultura.


Estem davant d'un celler jove que treballa amb vinyes pròpies en ecològic, només de varietats negres: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carinyena i Garnatxa Negra. El pare d'en Carles ja elaborava vi però ho va deixar i ara ell ho està recuperant, ben seriosament des de fa només uns 6 anys (des del 2011).

Elaboració totalment artesanal, al mateix celler dels baixos de casa seva, on es manté prou bé una temperatura i humitat constant al llarg de l'any, i on fins i tot es conserven unes antigues piques d'oli de pedra, que ara serveixen com a dipòsits d'emmagatzematge d'ampolles.



Castelló-Murphy produeix entre 8.000 i 10.000 ampolles de vi d'autor. Tots els vins són ecològics i amb poquíssima quantitat de sulfits afegits. La vinificació s'acosta també als paràmetres naturals: fermentació natural, en botes de fusta obertes, amb quatre setmanes de maceració amb pells. Posteriorment, criança en botes de 500 de roure francès. El filtrat és molt lleu, amb cel·lulosa. Amb tot, l'expressió varietal i de terrer queda assegurada.


Tastem uns vins que ja a primer glop ens agraden moltíssim:


- Zelavi 2015. Vi jove al 50% de Carinyena de vinyes velles d'uns 80 anys, 25% de Merlot (vinyes d'uns 20 anys) i 25% de Cabernet Sauvignon (vinyes d'uns 20 anys). La única fusta per on passa és la de la fermentació en bota nova. Té 15º, no perceptibles gràcies a la bona acidesa i frescor d'aquest vi. El vam tastar en plena canícula i va passar d'allò més bé. 



- Aluca 2013. 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot i 20% Carinyena. Fermentació en fusta, com tots, i un anys de criança en bota de roure francès. Maceració molt lenta. No fa remuntats sinó "bazuqueo". 



- Aluca 2014. Mateix cupatge que 2013 però amb més percentatge i presència del Cabernet Sauvignon.


- Samas 2014. Més Merlot.


- "Sense nom", un Reserva 2013, cupatge de Cabernet Sauvignon i Merlot.


Aquests dos darrers vins els vam deixar pendents de tastar per a la propera visita, que haurem de fer properament perquè els dos vins que ens vam endur (Zelavi 2015 i Aluca 2013) no crec que durin gaire més al rebost, a l'espera de preparar-los algun plat que estigui a l'altura dels vins.



Posteriorment, més recentment, a la mostra de vins de Tramuntana, vaig tastar un altre vi del mateix celler que no sabia ni que existia: el Clusa, que també va agradar força, però no recordo ni les varietats, ni en sé les particularitats d'elaboració. El recordo, això sí, bo i potent, amb força personalitat.


Gràcies Joan per haver-nos dedicat el teu temps i per haver-nos deixart navegar pel teu celler i el teu vi, excel·lent. Salut i vi!

(Preus a celler, molt raonables: 7 euros el Zelavi; 10 euros l'Aluca i el Samas, i 20 euros el Reserva)

(Data de la visita: divendres, 23 de juny de 2017)

2 comentaris:

  1. Com gaudeixes d'aquestes visites als cellers! Tens una cultura del vi...impressionant!
    Petons i bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que és impressionant és la quantitat de cellers i vins que tenim al llarg del país, que no ens l'acabarem pas. Jo el que faig és deixar-me endur per totes aquestes temptacions que tant m'agraden i sobretot aquí recollir el que expliquen els vinyaters elaboradors, és un plaer escoltar-los i tastar amb ells el seu vi.
      Una abraçada!

      Elimina