No acostumo a improvisar gaire a la cuina. M'agrada planificar des de la compra fins al maridatge i els gustos personals de les persones amb qui compartiré àpat, passant és clar per la forma de cuinar cada ingredient en cada elaboració. No deixo gaire coses a l'atzar, m'agrada així.
Però de tant en tant també m'agrada deixar-me anar als fogons, i els arrossos sembla que puguin convidar especialment a fer-ho així. La recepta que presento ara és un d'aquests casos de pim-pam sobre la marxa, fins i tot d'aprofitament d'uns ingredients que descansaven a la cuina per separat i que podien funcionar junts en un arròs. I déu n'hi dó com han funcionat de bé.
Per rematar, ho hem acompanyat d'un cava que vam conèixer fa ben poc, justament quan vam visitar la cava que l'elabora, en plena Carretera del vi: es tracta de La Xarmada (properament, el post de la visita). Tan bon punt el vam tastar, que ens va agradar, i força, i ens en vam endur alguna ampolla cap a casa.
Ingredients:
- 130g arròs carnaroli Molí de Rafelet
- 2 carxofes de Sant Boi
- 80g aprox. de careta de porc ja cuita
- 500ml aprox. de brou de carxofes (fet a partir de les fulles exteriors de les carxofes)
- Sofregit (ceba i pastanaga)
- 1 cullerada de Labneh (un formatget salpebrat fet a partir d'haver tret tot el suero al iogurt)
- Sal i pebre
Elaboració:
Preparem les carxofes i les escaldem dos minuts en aigua amb sal i farina. Tallem a sisens i reserem.
Posem el sofregit a la cassola on farem el nostre arròs. Hi posem també la careta de porc i les carxofes que acabàvem de reservar.
Un cop calent i saltejat el conjunt, hi posem l'arròs, remenem una mica i de seguida comencem a mullar amb el brou a punt d'ebullició. L'anem incorporant de mica en mica, és a dir, que a mesura que la cassola es vagi quedant sense humitat, n'anem incorporant més cullerots de brou de carxofes. I anem remenant continuadament, durant aproximadament uns 12 minuts, fins que quedi ben al dente, no cuit del tot. Recordem corregir de sal i pebre.
Cap al final d'aquesta cocció, ens hem d'assegurar que ens quedi un mínim d'humitat cremosa a la cassola. Apaguem el foc i hi afegim un extra de cremositat amb algun formatge (l'habitual) o, en el meu cas, amb una cullerada de Labneh, que s'anirà desfent i integrant per tota la cassola. Ens donarà un toc làctic i cremòs que a mi m'agrada especialment.
Emplatem de seguida. Ens haurà quedat un arròs saborossíssim i melòs, tot i que el podem fer encara més cremòs o més sec, en funció dels nostres gustos, deixant més o menys brou residual a la cassola, posant-hi més o menys labneh o formatge, etc.
Hi afegim una quenelle de labneh |
Acompanyem amb el Cava reserva La Xarmada Heretat de Sangenís MXCI Brut Nature, cupatge tradicional de Xarel·lo, Macabeu i Parellada amb una mica de Chardonnay. Té un carbònic ben fi. Estructura, cos, olor de mel, de raïm madur. Ens ha semblat un cava en un punt molt interessant d'equilibri entre la fruita de la joventut i les notes subtils de la criança. Va ser un bon descobriment.
Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada