diumenge, 20 de gener del 2019

Fideus a la cassola amb pit de xai i carxofes. Plana d'en Fonoll Syrah 2016 (Agrícola Sant Josep, Bot, D.O. Catalunya)

Feia un cap de setmana que convidava a elaborar i dinar un plat així, amb fonament, per entrar en calor. I és ben habitual que cada hivern l'anem fent perquè agrada força i se'ns posa de conya.





El pit de xai és d'aquelles peces que passen desapercebudes de l'animal, com el coll, tot i el seu potencial. Es tracta d'un tall econòmic, dur, i amb alguna capa de greix, que farem bé de netejar abans de començar a coure-la. Si no, seria excessiu. L'acompanyarem amb unes carxofes de Sant Boi, ara tan de temporada, i que sempre m'agrada com de bé encaixen amb el xai.

Ho acompanyarem amb un monovarietal de Syrah, un raïm que generalment ens agrada associar amb la carn de xai. En aquest cas, tenim el Plana d'en Fonoll 2016, del celler cooperatiu Sant Josep Vins (Bot, Terra Alta). Ens ha encaixat de meravella. Els Plana d'en Fonoll són una línia de vins de varietats internacionals fets a partir de vinya pròpia del celler, que es troba repartida als voltants del Massís dels Ports. Per tant, varietats internacionals com la Syrah, però amb tot el caràcter local o mediterrani de la Terra Alta.

Ingredients:

- 300de fideus ploma de forat
- 800g pit de xai tallat menut
- 2 cebes
- 5 carxofofes de Sant Boi
- 3 dents d'all (per a la picada)
- 6 avellanes torrades (per a la picada)
- Una mica de pa torrat (per a la picada)
- Raig de brandy (o ranci, o també funcionaria un fino)
- Brou d'escudella (o aigua, o mig i mig, o brou de conill)
- Oli d'oliva verge
- Sal
- Pebre

Elaboració:

En una cassola amb una mica d'oli d'oliva verge, fregim una mica els alls laminats i, abans no es cremin, els en treiem i reservem.

En el mateix oli, marquem la carn de xai prèviament neta de greix, salpebrada i tallada menuda, a foc fort. Quan la tinguem ben daurada, observarem que ens ha deixat bona part de greix a la cassola: en aquest moment haurem d'aprofitar per retirar-lo, perquè ens quedi un plat del tot bo de pair. Aleshores, hi afegim la ceba tallada a juliana, i la potxem però a foc alegre perquè també ens agafi un bonic color marró.

Quan la tinguem, hi afegim les carxoves tallades a quarts o en sis trossos i les saltegem.

Mullem amb un raig de brandy. Deixem reduir mínimament i tapem durant una bona estona. Interessa que la carn i les carxofes quedin almenys pràcticament cuites abans de posar la pasta i acabar de mullar amb el brou. Que vagi fent, uns 20 minuts.



Finalment, ja podrem posar la pasta (que podem mig fregir mínimament abans perquè agafi una mica de to daurat i per dificultar que se'ns pugui passar de cocció) i mullarem a cobrir amb el brou (o aigua) i que bulli, a foc fort, i ja anirà reduint. I anem jugant amb l'aigua i amb la tapa, posant-n'hi més o menys, en funció del que necessiti la pasta. En aquest cas, uns 8-10 minuts. També anirà en funció de la quantitat de brou que preferim, de si volem un plat de cullera, un de forquilla, o un punt mig, com el nostre cas, que és just de cullera però sense passar-se.



En acabat, ja podem servir. La pasta cuita al dente, amb un gust molt evident del xai, matisat pel de la carxofa. Està boníssim. Recomforta d'allò més.


I tot això, si ho acompanyem d'un vi com Plana d'en Fonoll Syrah, encara ho gaudirem més. Hem trobat un vi equilibradíssim, de mitja potència, en què només un 25% del vi ha envellit en bótes de roure francès durant 4 mesos. Per tant, predomini de la fruita, sí, però amb aquella elegància i alguna nota lleu però molt adient de la fusta. Just el que necessitàvem o el que volíem per al nostre plat de fideus.






Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada