Entre tant excés dels darrers dies de l'any passat i sobretot de les tres primeres setmanes d'enguany, anem amb una recepta per reconduir la situació, encara que només sigui temporalment i parcialment. A més, pot encaixar dins del que se'n diu cuina d'aprofitament perquè admet pràcticament tot tipus de verdures que tinguem a casa, estiguin o no tocant la guitarra (preferentment, és clar, que estiguin ben fresques!).
Es tracta d'una especialitat original del Piemont italià, que s'acostuma a fer en una paella que s'enforna i s'acaba posant al mig de la taula perquè tothom i vagi agafant, de manera per tant bastant informal.
En aquest cas, proposem una frittata a mode de pastissets de verdures individuals, enriquits amb formatge i xampinyons, i actuant com a element que ho lliga tot, l'ou i crema de llet. Cal tenir en compte que en dur tant d'ou, al moment queda molt més bo que al dia següent. Si volem que ens aguanti millor, convé batre amb energia els ous, perquè escumin més, i al dia següent no es converteixi en una peça massa densa.
La recepta la vam fer a classe de cuina, a Terra d'Escudella, i va quedar exquisida.
Ingredients:
- 8 ous
- 120ml nata
- 60ml llet
- 1 c.s. cilantre fresc
- 1 c.c. alfàbrega fresca
- Pessic sal i pebre
- Bròquil
- Manat d'espinacs
- Manat de kale
- Manat de kale
- 1 pebrot vermell petit
- 2 cebes tendres
- 100g bolets
- 75g formatge parmesà (per fondre, dins de la frittata)
- 75g formatge emmental (per gratinar)
Elaboració:
Engreixem uns motlles de muffins o magdalenes i refrigerem.
Escaldem el bròquil tallat en rams petit durant 2 minuts en aigua salada bullint, així com els espinacs, durant només 1 minut. Tallem la cocció en aigua amb gel, escorrem molt fins que quedin ben secs, i reservem.
La ceba i el pebrot els tallem ben petits en brunoise. Aniran directament al forn, amb el conjunt de la frittata, sense cap cocció prèvia.
Barregem totes les verdures amb les herbes aromàtiques ben picades.
Batem els ous fins que escumin i incorporem la nata i la llet, així com les verdures amb les herbes. Salpebrem, bastant (hi ha molt làctic i molt d'ou). Hi afegim el parmesà. Barregem bé.
Posem en motlles que teníem reservats a la nevera. Filetegem els xampinyons i situem per sobre, i posem per sobre el formatg emmental (o qualsevol altre que gratini).
Enfornem uns 20 minuts a 180º.
Retirem del motlle i servim calent o fred (jo ho trobo més bo en calent).
I a gaudir...
Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada