dijous, 3 de gener del 2019

Tortell Kringle Estonia d'avellanes i xocolata

Quan a la companya blogaire del sud, l'Olga de La Cuina de l'Olga, li vaig veure que publicava una foto d'un dolç anomenat Kringle Estonia, que jo no n'havia sentit mai a parlar, sabia que tard o d'hora l'hauria d'acabar fent.... Doncs bé, ara ha arribat el moment.


Es tracta d'un brioix trenat en forma de corona a mode de tortell de reis, farcit, en el meu cas, d'avellanes i xocolata. És un dolç tradicional del Nadal bàltic. Podríem dir que és la seva versió del tortell de reis, per entendre'ns. La recepta original va ben carregada de mantega i sucre. En aquest sentit, cal dir que no és pas gens lleuger, per bé que jo he reduït una mica la quantitat d'aquests dos elements.

Ingredients:

Massa:
- 300g de farina de força
- 140ml llet sencera
- 30g sucre
- 12g llevat fresc
- 1 rovell d'ou (M)
- Ratlladura 1 llimona
- Pessic sal
Farcit:
- 25g mantega
- 30g sucre
- 2 culleradetes canyella en pols
- 50g avellanes
- 20g xocolata negra en trossos petits
- 1 cullerada de nutella
Glacejat:
- 10g clara d'ou semibatuda
- 25g sucre en pols

Elaboració:

Comencem posant en un bol la farina amb el llevat esmicolat, el sucre, la sal, la ratlladura i la llet. Amassem amb l'ajuda de l'amassadora (també es pot fer perfectament a mà, no és una massa difícil de treballar). Quan tinguem el gluten una mica desenvolupat, hi afegim l'ou i, finalment, la mantega pomada.


Acabem amassant a mà sobre la superfície de treball fins que tinguem una massa amb tots els ingredients ben integrats i ben amassada.

Tapem i deixem llevar (una hora aproximadament) fins que dobli el volum.




Mentrestant, preparem el farcit barrejant la mantega pomada amb el sucre i la canyella, fins que quedi de textura untuosa, untable.

A continuació, sobre la taula, estirem aproximadament en forma de rectangle (aprox. 40x50). Per sobre, hi untem el farcit. Per sobre, hi posem les avellanes esmicolades, la xocolata negra i distribuïm un total d'una cullerada de nutella.




Emboliquem en forma de cilindre pel costat llarg del rectangle. Amb un ganivet ben afilat, tallem per la meitat respectant un dels cantons sense tallar. Aleshores, trenem amb la part tallada enlaire, tensionant mínimament per assegurar-nos que la forma es mantingui. Unim els dos extrems.





Pintem amb una mica de rovell batut amb una mica de llet. Deixem fer un segon llevat durant 30 minuts.


Enfornem 30-35 minuts amb el forn preescalfat a 180º.


Quan surti del forn, hi vessem per sobre el glacejat, fet amb una simple barreja del sucre en pols amb la clara semibatuda.





Deixem refredar (paciència!) abans de clavar-li ganivetada i tastar-lo.

És tan bo com la flaire que inunda tota la casa quan surt del forn.

Salut!



2 comentaris:

  1. Ara que he llegit la recepta...és com una kannelbullar amb un altre format!
    La faré també, quan torni a la civilització😉

    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'espero... i sí sí, a mi també m'ha recordat al Kannel, que deixa'l anar també què bo que és.
      Salut!

      Elimina