dissabte, 25 d’abril del 2020

Fricandó. Io 2013 (Masia Serra, DO Empordà)

Per a aquest plat no calen presentacions. Es tracta d'una de les cassoles més conegudes i més bones de la nostra cuina. No he pogut seguir la recepta al 100% del que manen els cànons perquè això no treu que sigui igualment deliciosa.


L'hem maridat amb un vi sensacional: IO, 2013, de Masia Serra, DO Empordà (aquí, el post de la visita). Molta profunditat i complexitat per encaixar amb el nostre plat també prou substanciós.


Ingredients:

- 1kg de llata de vedella
- 2 cebes
- 2 tomàquets
- Grapat de trompetes de la mort seques
- Raig de vi blanc
- Raig de vi ranci
- Brou de carn
- Aigua d'hidratar bolets secs
- Sal
- Pebre
- Oli
- Farina
- Xocolata, ametlles, alls, crostons (per  a la picada)

Elaboració:

Ja us podeu imaginar els pas a pas: comencem salpebrant la carn, enfarinant-la i marcant-la a la paella amb una base d'oli, a foc fort. Reservem.

Al mateix oli, hi posem la ceba i deixem coure bé, almenys 40 minuts. Com més gran la tallem, més estona ens caldrà. Hem de pensar que després passarem la salsa pel túrmix (opcionalment, també es pot optar per passar-la pel xinès, o no passar-la i deixar els trossos).

Un cop feta la ceba, hi afegim els tomàquets. Deixem confitar bé.

Mullem amb vi blanc i ranci. Evaporem.

Tot això ho passem pel túrmix i ho integrem a la cassola. Acabem de mullar amb aigua d'haver hidratat bolets i amb brou de carn. Reintegrem allà mateix la carn. I deixem fer un bon xup-xup d'aproximadament 2 hores, fins que sigui  ben tendra.

Cap al final, integrem les trompetes.

Per acabar de lligar la salsa, fem la picada, la deixatem amb una mica de la salsa, i la integrem a la cassola.

Deixem reposar d'un dia per l'altre, serà molt més bo.


Anem obrint un "vinasso" negre de l'Empordà: l'IO, que ens vàrem endur de la visita a Masia Serra. Un musculós cupatge de Merlot (75%), amb 20% de Garnatxa Negra i 5% de Cabernet Franc. 14'5% d'alcohol que són bastant imperceptibles. Meravellós. 



A més, per a l'ocasió, hem estrenat una nova joguina: un airejador de vi, que va molt més bé del que ens imaginàvem! Tot i el llarg temps d'ampolla, li pugen les aromes primàries rapidíssimament. 

Per a l'emplatat, hem acompanyat d'una parmentier de pastanaga i unes patates fregides.






Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada