dijous, 16 de febrer del 2017

Marimuntanya de bulgur amb sardines, botifarra negra i chutney de maduixa. Vi Glárima 2015 (Gw. Ch.) de Bodegas Sommos

Qui més o menys hagi seguit les receptes que es publiquen en aquest blog o les fotografies de l'instagram sabrà a aquestes altures que a mi els mar i muntanya em tenen el paladar robat.


Aquí presento una altra recepta que combina producte de terra enllà com la botifarra negra en aquest cas, i de mar enllà, com les sardines. El toc final, d'acidesa i d'espècia, ens la donarà el chutney de maduixa, un tipus d'elaboració que sempre va bé tenir a punt al rebost i anar-ne fent al llarg de l'any amb els productes de cada temporada.

Ingredients:

- 120g de bulgur
- 12 sardines
- 250ml de fumet de sardines (2'5 vegades el volum de bulgur)
- Mitja ceba
- 1 dent d'all
- Mig pebrot vermell
- Ous i fetge de peix (si se'n té)
- 1/4 de botifarra negra
- Raig de vi blanc
- Oli
- Sal
- Pebre
- Coriandre
- Chutney de maduixa (opcional)


Elaboració:

El primer que haurem de fer és netejar les sardines i tallar-les a lloms. Amb el cap i les espines, en fem un fumet curt ben senzill, amb força quantitat d'aigua, perquè no resulti massa fort. Bullim durant 20 minuts a foc baix i deixem infusionar durant 20 minuts més. Colem per estamenya. Era la primera vegada que feia aquest brou, em generava dubtes quant al resultat, però va ser un bon recurs per mullar després el nostre bulgur.



Mentrestant, posem en marxa el sofregit. Primer l'all, després la ceba i finalment el pebrot. Que quedi tot plegat ben sofregit. Quan ho tinguem en aquest punt, afegim ous i fetges de peix, que esmicolarem dins del sofregit i que faran que el nostre fons de cassola s'impregin d'aromes i gustos de mar. També hi afegim en aquest mateix moment la botifarra negra, que ens donarà color i ens deixarà anar una mica de greix que acabarà de lligar el nostre sofregit.



Arribats a aquest punt, hi incorporem el bulgur, que el sofregirem també perquè es vagi començant a amarar de tots els gustos que ja conté la nostra cassola, talment com faríem amb l'arròs, que l'anacarem. Abans de mullar amb el brou, ruixem un raig de vi blanc per desglassar el cul de la cassola i deixem evaporar-ne l'alcohol.


Ara sí, finalment mullem amb el brou de sardines, que haurà d'estar ja ben calent. Rectifiquem de sal i pebre, si s'escau. Tapem i deixem que vagi fent xup-xup suau durant aproximadament 12 o 15 minuts, fins que el bulgur hagi absorbit tot el fumet. Si no, si ho preferim, també el podem deixar més humit i obtindrem una textura més semblant a la del risotto.




Destapem i deixem reposar posant per sobre uns lloms de sardina, que es couran amb la mateixa escalfor del bulgur. Hi afegim també una mica de coriandre per sobre. També podem donar-li un toc de soplet a les sardines, per brasejar-les una mica i que tinguin encara més bon gust i també apariència.


I emplatem, en aquesta ocasió amb un chutney de maduixa, que vaig pensar que s'escauria molt bé amb aquest tipus de plat ja que ja tenia comprovat que és un tipus de condiment que li va especialment bé als peixos blaus.




Maridem amb un vi que feia poc ens havíem endut de la nostra visita al Somontano (#escapadasomontano ): el Glárima, de Bodegas Sommos (D.O. Somontano), cupatge interessantíssim de  Gewürztraminer (80%) i Chardonnay (20%). Tot i ser jove, passa per una criança amb les mares que li dóna certa untuositat. Es deixa sentir sobretot la personalitat de la Gewürztraminer, la fruita fresca tirant cap a tropical, i la bona acidesa. Per a mi molt bon complement d'aquest marimuntanya.



Salut!


2 comentaris: