diumenge, 26 de gener del 2020

Espatlla de xai al forn. Protos '27 2014 (Protos, DO Ribera de Duero)

Anem amb un clàssic que sobretot em fa recordar el tipus d'àpats de què gaudim quan ens escapem a Castella i concretament a la zona de la Ribera del Duero: el xai al forn. 



Per això, per aquesta associació, he pensat que li escauria un vi d'allà, DO Ribera del Duero: n'hem triat per a l'ocasió un de ben bo, el Protos 27, 100% Tinto fino, collita 2014. És de vinya vella de més de 50 anys, situada a uns 800 metres d'alçada, amb escassa producció. Té 16 mesos de roure francès nou i un any més de criança en ampolla.

Ingredients:

- 1 cuixa de xai (1'5kg aprox.)
- Llard
- Patates
- Ceba
- 4 dents d'all encamisats.
- Vi blanc
- Sal
- Pebre
- Oli
- Herbes

Elaboració:

Freguem tota l'espatlla amb llard. Salpebrem.



Pelem patates i les tallem en mitja lluna d'aproximadament mig centímetre.

Fem el mateix amb les cebes.

Disposem la guarnició en la safata de forn, amb sal, pebre, oli.

Per sobre, situem l'espatlla, prèviament també salpebrada.

Hi posem també alguna branca d'herbes que tinguem per la cuina, així com les dents d'all encamisades, trencades amb un cop de ganivet.


Hi posem un raig d'oli, un bon raig de vi blanc, i enfornem 1 hora a 180º amb la safata tapada amb paper d'alumini. A la mitja hora, girem.

Passada l'hora, retirem el paper de plata i seguim cocció a 200º, canviant la safata de lloc, del mig a una mica més amunt. Al la mitja hora, girem, i pugem la safata tant a dalt com puguem. Si convé, coem ja a més temperatura, buscant el bon color de la carn.


I en uns 20 minuts més, ja ho tindrem de sobres, tant la guarnició com l'espatlla.




Ja podrem emplatar.




I ja podrem anar-nos servint, mentre es refreda una mica, el vi. Es troba en un moment excel·lent, prou fruita encara però compensada per notes especiades per la fusta que l'acaben d'arrodonir i fer molt fàcil de beure. Tant és així, que gairebé cau l'ampolla sencera, i això diu molt a favor del vi, que té 14'5% d'alcohol.



La carn queda tendra, molt gustosa, i se separa fàcilment de l'os.

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada