diumenge, 12 de gener del 2020

Turbot al Riesling amb rossellones. Riesling Muelhforst 2017 (Cave Hunawihr, Vin d'Alsace)

Crec que aquesta és la primera recepta de turbot que apareix al blog, al marge de la del suquet, en què aquest peix compartia protagonisme amb el corball (aquí, la recepta).


Es tracta d'un peix del que aprecio especialment la gelatina que ens ofereix. A més, no té escates i té unes espines o, més aviat, uns ossos grossos i fàcils d'enretirar. 

En aquesta ocasió, en què era un plat de la nit de cap d'any, l'hem volgut maridar amb un dels vins que ens vam endur del viatge a Alsàcia de l'any passat (2019), i que encaixa perfectament amb un plat d'aquestes característiques. En concret, hem triat el Riesling Muelhforst del celler cooperatiu d'Hunawihr.


Ingredients:

- 1 turbot (1'2kg aprox.)
- 6 dents d'all
- Oli d'oliva verge extra
- Raig de Riesling (o de qualsevol altre vi blanc, o cava, o sidra...)
- Vinagre de Riesling (o qualsevol altre vinagre blanc)
- Aigua
- Sal
- 1 cullerada de farina
- 200g rossellones (o cloïsses, o escopinyes...)

Elaboració:

Comencem salant el peix i marcant-lo en una paella prou ampla: ens caldran aproximadament uns 7 minuts per banda.



En paral·lel, saltegem uns alls picats en una paella mitjana amb oli. Quan siguin un xic rossos, hi incorporem la farina i una mica d'aigua. Deixarem uns 4 minuts perquè cogui la farina. 

A continuació, hi incorporem el raig de vi i ja de seguida les rossellones, que anirem retirant a mesura que es vagin obrint.


Amb la salsa restant, la reduïm, fins que tingui textura semblant al pil-pil. I reservem fora del foc.

En una tercera paella, ja més petita, farem ballar unes làmines d'all. Quan agafin una mica de color, vessem el contingut de la paella sobre el peix (un cop aquest ja haurà sigut cuit per les dues cares). Sobre la paella on teníem els alls i l'oli, ruixem una mica de vinagre, que també vessarem sobre el peix.



A continuació, tots els sucs de la paella on tenim el rèmol, els passem a la paella de la reducció tipus pil-pil, on incorporarem també les rossellones que havíem reservat obertes. Emulsionem tot plegat i ho acabem vessant sobre el peix, que ja haurem tret de la cassola i posat sobre la font de presentació.


Ja podrem emplatar i fer festa grossa, que està absolutament deliciós.


El Riesling serà un acompanyant fantàstic. La seva acidesa ens arrossegarà tota aquella gelatina del peix.



Salut!

2 comentaris:

  1. Una altra manera exquisida de fer el turbot.
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. No has arribat també a la conclusió que el turbot ha de començar a aparèixer més sovint per la cuina de casa? Nosaltres sí (tot i que mai a la el podrem fer com els de Getaria, com a mínim jo aquí en ple Eixample).

      Elimina