diumenge, 13 de maig del 2018

Cellers Tarroné (Batea, Terra Alta, Tarragona) (#escapadaterraalta)


Des que vam beure Sisquera per primer cop, de forma casual a l'estiu de 2015, ens vam començar a acostar als cellers Tarroné. El vi Sisquera va ser el punt de partida per un doble motiu: ens va agradar tant a nosaltres que havíem portat l'ampolla com als amics de Vic amb qui la vam compartir amb uns formatges i unes llesques de pa amb tomàquet en un sopar a la fresca de casa seva:





Ens va sorprendre la boníssima relació qualitat-preu (s'ha convertit en un dels nostres vins diaris de capçalera) i ens va atraure molt el missatge de l'ampolla i la voluntat i la filosofia que hi ha al darrera, com a valor afegit (crec que a força de beure Sisquera, me l'acabaré aprenent de memòria):

"qui no fora avar d'una joia tan preuada. Ah, temps fa que estic desitjant fruir d'una petita part d'aquest tresor. L'haver-lo un jorn, posseït, al abondor me feu perdre la tranquilitat de mon cor. Desprès no n'he tingut ni sisquera pera apagar l'ardor de ma passió"

A partir d'aquí, i a través de la Ruth Troyano, entrem en contacte amb una de les membres més visibles del Celler Tarroné, la Imma Solé, que acabaria coneixent personalment en una fira de vins de Manresa, on vaig tastar per primer cop l'A Part, que s'acabava de treure al mercat, ara déu fer vora d'un any) i finalment a casa seva, aquest passat estiu, quan ens va obrir les portes del celler.

La Imma representa part de la tercera generació d'un celler familiar que neix el 1942, i que s'ha fet una mica més gran i per tant s'ha anat ampliant però sense perdre en cap cas les dimensions del que se'n podria dir petita producció.

La família ja feia vi anteriorment però va ser en la primera postguerra quan l'avi Rafael Solé (fundador) va comprar aquesta nova part per fer-lo més gran. Es mantenen els trulls de ciment per conservar vi.

Els dipòsits inox petits de dins són per als Merian i Torremadrina, de producció petita. La gamma de Mas Tarroné i Sisquera són la dels vins més joves, i se'n produeixen unes 25.000 ampolles aproximadament.



Sota els dipòsits, hi ha tot un seguit de trulls (o cups) de 20.000 litres.


La família disposa de 40ha. de vinya pròpia i en compta amb d'altres de comprades. El celler té capacitat per vinificar 500.000 litres. Des del 1993, embotellen. Anteriorment, amb garrafes de vidre. Ara, fins i tot, ja es ven vi en bag in box.

La Imma ens explica d'on neix el vi A part, ideat per l'Antonio Lopo i el seu equip Thunder Wine. S'elabora a partir de garnatxes velles seleccionades. A mitja fermentació, entra en barriques d'acàcia on acaba de fermentar durant 6 mesos de criança i batonage. Aleshores, hi ha un cupatge de Garnatxa Blanca d'inox amb aquesta altra part de Garnatxa blanca en acàcia.


El Merian (nom en homenatge a l'anterior generació del celler, Mercè i Antonio) es vinifica en inox de 10.000 litres amb tres mesos de contacte amb les mares i batonage. A diferència del Sisquera, el Merian té menys rendiment en premsa neumàtica (el Sisquera, del qual s'elaboren unes 30.000 ampolles, una mica més).



Mentre anàvem comentant la jugada, vam tastar el Sisquera rosat directament del dipòsit: era tot un caramelet.


Hi ha una altra novetat al celler que no se'ns passa per alt i que ens acabem enduent cap a casa: El Sisquera Selecció negre. Un vi de criança 2015 de Garnatxa Negra i Syrah amb pas per fusta de 6 mesos en botes de 500 litres. Només se n'han fet 1000 ampolles. 


Per seguir parlant de vins del celler: El Punt i... i el Seguit són de vinyes velles. El primer cupatge de Garnatxa negra i Syrah i el segon un monovarietal de Garnatxa negra.


Aquests dos es completen per acabar formant la trilogia amb l'A Part, el monovarietal de Garnatxa Blanca que comentàvem que una part havia acabat de fermentar i criar-se en fusta d'acàcia de 500 litres.


El Mas Tarroné es fa amb un raïm diferent del Sisquera però amb la mateixa vinificació.


El Torremadrina és el primer criança del celler (1996). El 2016 va fer 20 anys de la primera ampolla. Són vins de finca, amb Ull de Llebre, Garnatxa i Syrah. L'etiqueta és un collage de 5 fotos de la història de la fadrina, amb l'avi, el pare, la dona creixent... acaba sent un símbol de l'evolució de la família i l'empresa. Molt bonic aquest detall.





Un cop vist i recorregut el celler en la seva sala de vinificació, i un cop coneguda la història, l'elaboració i la filosofia de treball de Tarroné, la Imma ens porta a una petita sala de barriques, on s'hi està de conya i on fem algun tastet més:



- Merian Blanc. Jove fresc però amb un cert cos, es nota el contacte amb les mares. Boníssim.


- A part. Fusta d'acàcia natural de 500 litres, sense torrat. Cremositat. Expressió de la Terra Alta, exquisit. Portra el logo de les Terres de l'Ebre, agricultura ecològica respectuosa en el paisatge. Vins de l'Ebre Biosfera.


- Merian negre. Garnatxa, Merlot, Syrah. Ens va encantar i és una opció excel·lent per a un vi de qualitat diari. Fruitositat, acidesa, volum. 

Un matí molt entretingut, molt agradable i molt divertit en companyia de la Imma, a qui agraïm des d'aquí tot el temps que ens va dedicar. Ens emportem uns vins cap a casa i sobretot el record d'aquella bona estona passada.


Salut!






2 comentaris:

  1. bon celler, bons vins i bones persones, quin privilegi conèixer-los i col·laborar-hi

    ResponElimina
    Respostes
    1. ... i bona terra! Ho subscric tot, vaig estar de sort trobant a Barcelona per atzar un Sisquera i a partir d'aquí seguir la pista del celler fins acabar coneixent la Imma i anant-hi al celler.

      Elimina