diumenge, 4 d’agost del 2019

Guatlles en escabetx suau sobre barreja d'arrossos. Txakoli Uhin Berdea (K5, Aia, Getariako txakolina)

L'escabetx, mai no falta a la cita, en cap moment de l'any, però ara, a l'estiu, és com més m'agraden, freds o tot just tebis. A diferència de l'hivern, ara l'escabetx es resol en una cocció més ràpida i a menys temperatura, sense que les verdures agafin gaire color. A l'hivern, en canvi, allarguem cocció i temperatura, i per tant els ingredients i el resultat final de l'escabetx acostuma a quedar més fosc.



En aquesta ocasió, anem amb unes guatlles. I la gran pregunta, què fem, per beure? Havíem pensat en un rosat però justament no en teníem cap a mà. Al final, ens hem decantat per un blanc, concretament txakolí, l'Uhin Berdea, que hem deixat evolucionar en ampolla. La veritat és que, només pel color, ja hem vist que poc tindria a veure amb un txakolí a l'ús. Encara tenia acidesa, no estava pas caigut, però crec que justament el plat d'avui, l'escabetx, demanava més punch al vi. En definitiva, que no acabo de trobar el company de ball ideal per als escabetxos!


Ingredients:

- 4 guatlles
- Oli d'oliva verge extra
- 2 pastanagues
- 2 cebes
- 4 dents d'all
- Romaní
- Farigola
- Llorer
- Pebre en gra
- Clau d'olor
- Pebre vermell dolç
- 50ml vinagre cabernet sauvignon
- 50ml vi fino de Jerez

Elaboració:

Amb una base generosa d'oli, comencem a sofregir la ceba en juliana i la pastanaga a làmines, juntament ja amb les herbes aromàtiques i les espècies, si volem.

Tot just que coguin una mica i s'estovin però sense que agafin color. Amb uns 20 minuts ja n'hi haurà prou.

Hi afegim l'all filetejat, que deixem fregir durant uns 3 minuts. Hi posem el pebre vermell, remenem una mica, i per fi introduïm ja les guatlles.

Mullem amb els vins i reduïm.

Mullem amb la resta d'oli fins cobrir la carn i deixem coure durant aproximadament uns 50 minuts, o bé fins que toquem i notem la carn ben i ben tendra. El foc, això sí, sempre ha de ser ben suau. No hem de fregir sinó confitar.

És important que deixem reposar en fred durant almenys 24 hores, fins i tot més, perquè hi hagi més transferència de gust.

Per a la guarnició, hem optat per una barreja d'arrosos: basmati integral, arròs vermell i arròs salvatge. Primer, cal rentar-los perquè perdin midó i bullir-los tot just al punt en aigua salada, uns 13 minuts, o bé fins que estiguin al nostre gust. Tallem cocció sobre aigua freda i reservem fins a l'emplatat.

Finalment, emplatem la guatlla sencera sobre els arrossos i, importantíssim, reguem amb aquest oli tan saborós que ens haurà quedat.






Salut!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada