diumenge, 26 d’agost del 2018

Suquet de rap. Cava Pedregosa Reserva Clos Brut Nature (D.O. Cava)

Avui anem amb un suquet, una d'aquelles elaboracions senzilles que emulen les elaboracions que alguns pescadors poden fer a les seves mateixes barques, amb el peix acabat de pescar.






En el nostre cas, el protagonista, el rap, un peix blanc de carn fibrosa ben bona. I, com a actriu secundària que agafa gairebé un paper protagonista, la patata, capaç d'abosrbir bona part del gust de tota la preparació, i que queda (gairebé) tan bona com el mateix peix.

Ingredients:



- 1kg de rap aprox.



- 4 tomàquets
- 5 patates
- 1 ceba
- c.p. pebre vermell dolç
- 1 dent d'all
- Raig de vi blanc (opcional)
- 750ml d'aigua (o fumet de peix)
- Sal
- Pebre
- Oli
- Grapat d'avellanes
- Grapat de nous

Elaboració:

Comencem sofregint en una cassola àmplia la ceba tallada ben petita. 



Un cop ben caramel·litzada, hi incorporem l'all, que deixarem coure durant uns quatre minuts més.

Aleshores, hi incorporem els tomàquets ratllats. Apugem el foc i deixem que evapori tota l'aigua de vegetació i que s'acabi confitant fins quedar gairebé com una melmelada el nostre sofregit.



Ara hi posem les patates, maltallades, esberlades, d'aquella manera perquè deixin anar com més midó millor. Deixem a foc fort durant uns 5 minuts. Recordem anar salpebrant cada cop que entra un nou ingredient a la cassola.


A continuació, hi posem la mica de pebre vermell. Remenem. I de seguida, finalment, mullem amb el brou o l'aigua (en el meu cas, fumet del mateix rap), fins a cobrir les patates i una mica més. Deixem coure fins que pràcticament siguin cuites.


En l'últim moment, ja incorporem les rodanxes de rap, prèviament salpebrades, que tindrem cuites en aproximadament 4 minuts per banda, a tot estirar. És important que des que introduïm les patates, anem sacsejant la cassola com si féssim un pil-pil, per tal de lligar la salsa sobretot a partir del midó.



Finalment, hi posem la picada, que haurem fet a mà de morter amb sal, avellanes, ametlles i una mica de julivert. La deixatem amb fumet o el mateix suquet calent de la cassola. La hi incorporem perquè acabi d'arrodonir gust i textura, que faci una mica de xup-xup i ja tindrem el nostre suquet preparat per a l'emplatat.


Posem unes patates a la base d'un plat fondo, suquet que no en falti i, a sobre, almenys un parell de rodanxes de rap.



Maridem amb un cava que ens ha agradat força: el Pedregosa Reserva Clos Brut Nature. Cupatge clàssic de Xarel·lo, Macabeu i Parellada, ens ha semblat un cava molt ben fet, equilibrat, fresc i alhora amb aquelles primeres notes de criança en ampolla amb les mares. Ha funcionat molt bé, tal com era de preveure, amb el suquet de peix.





Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada