dimecres, 28 de març del 2018

Mona de Pasqua tradicional (de brioix) trenada i sense trenar. Avus dolç de Cal Menescal.

L'any passat, per primer cop, vam cuinar a casa la nostra Mona, això sí, la tradicional. Fins aleshores només n'havíem fet la versió moderna, és a dir, amb una base de pa de pessic i coberta o farcida, bàsicament, de xocolata. A més, la vam fer servir com a pastís d'aniversari, com deixen entreveure aquestes espelmes acabades de bufar.


Va agradar força i per això publico la recepta, per tenir-la ben a mà per a l'any vinent, o abans, perquè no cal esperar que sigui Pasqua per menjar-la. Per què no un tall de Mona per esmorzar? Sucada en el cafè, o amb una mica de melmelada, o amb xocolata... segur que és ben bona també.

Ingredients:


Preferment:

- 175g farina força
- 90ml aigua
- 10g llevat fresc

Massa final:

- Preferment
- 250g farina força
- 2 ous (M)
- 65g sucre
- 40ml aigua
- Ratlladura de llimona (o essència)
- 25g oli
- 2 ous

Per a la cobertura: ou batut amb un raig de llet

Elaboració:

Per al preferment, barregem lleugerament tots els ingredients i deixem fermentar com a mínim durant dues hores a temperatura ambient o bé, encara millor, d'una nit per l'altra en fred, a la nevera, on guanyarà potència aromàtica.



Per a la massa final, amassem tot excepte l'oli. Quan estiguin tots els ingredients ben integrats i el gluten desenvolupat, hi afegim l'oli i seguim amassant.



Rescatem la massa, que serà molt fina, agradable al tacte i bon enganxosa, i la posem en un bol una mica engreixat. Deixem llevar 1 hora i mitja o fins que dobli volum.



A continuacíó, l'estirem sobre la superfície de treball i li donem forma de rectangle. Dividem en dos, per fer dos mones:

1) El primer rectancle, el subdividim en dos. Amb aquestes dues peces, els donem forma cilíndrica fent-los rodar sobre ells mateixos i estirant-los. Els posem en paral·lel, el unin per un cantó (amb ajuda d'una mica d'aigua), els trenem, i tornem a unir per l'altre extrem, deixant un forat al bell mig, on posarem l'ou dur. Posem en una safata amb paper de forn. Pinzellem amb ou batut i llet. Deixem que llevi 1 hora i 15 minuts o fins que hauran doblat el volum.





2) El segon rectangle, el bolegem, el posem a la mateixa safata amb paper de forn, i allà l'aixafem una mica amb la palma de la mà. Al bell mig, hi posem l'ou. Pinzellem amb ou batut i llet. Deixem que faci la segona fermentació, de la mateixa manera, durant 1 hora i 15 minuts o fins que hagi doblat volum.


Tornem a pinzellar i posem una mica de sucre humit per sobre. Enfornem a 180º durant 20-30 minuts, fins que tinguin un bon color torrat.




Decorem com ens plagui abans d'enfornar

I a gaudir... Aprofiteu per servir-vos un gotet de vi dolç, com aquest Avus Dolç del Celler Cal Menescal, de Bot (Terra Alta), una garnatxa negra sobremadurada amb què a casa ens agrada rematar àpats.






Nota: hi hauria moltes variants, com ara farcir-la on cop sortida del forn, o bé en el moment de formar-la, per exemple amb massapà.

Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada