dilluns, 12 de gener del 2015

Pizza de l'hort 36 hores

Finalment, després de molts mesos sense fer-ne, no fa encara ni una setmana que em vaig decidir a preparar novament massa de pizza. El resultat, ho avanço, molt més satisfactori del que m'esperava però encara vull fer moltes més proves, no tant en relació amb els ingredients com sobretot en relació amb els temps.

La vaig fer de verdures de l'hort perquè és justament el que el cos demanava tot just sortit dels excessos nadalencs.

Ingredients (per a aproximadament 4 racions):

- 250g de farina (meitat normal, meitat de força)
- 92g d'aigua tèbia
- 3g de llevat fresc de forner
- 5g de sal
- 25g d'oli
- Per al farcit: salsa tomàquet, ceba, albergínia i carbassó.

Elaboració:

Primerament, en un bol ben gros, en una mica de l'aigua que ens caldrà, dissolem el llevat. A continuació, hi afegiem l'oli i, a poc a poc, pràcticament la totalitat de la farina. Mentrestant, anem remenant amb espàtula perquè els ingredients es vagin barrejant bé i anem incorporant tota l'aigua que ens calgui, mirant de no passar-nos de la indicada per la recepta. En el meu cas, me'n va sobrar una mica.

Aleshores, quan tenim la preparació ben barrejada, passem a treballar sobre el marbre de la cuina, on posarem tota la farina que ens havíem reservat. Hem de treballar la massa aproximadament uns 10 minuts, fins que guanyi elasticitat i tots els ingredients estiguin ben integrats. Hem de fer uns moviments que la recargolin cap a endavant, l'estirem d'un lateral per fer-la tornar enrere, i repetim l'operació successivament, fent plecs sobre la mateixa massa.

Un cop ho tenim, deixem reposar dins d'un bol més petit untat d'oli perquè no se'ns enganxi, tapem amb drap, i reservem dins del forn durant dues hores.

En aquesta prova que he fet, tot i que passada aquesta estona ja la tenia llevada, vaig guardar la massa en nevera, embolicada en film, durant unes 36 hores, fins a la nit del dia següent, per la senzilla raó que no havia tingut ocasió d'acabar-la de preparar ni de menjar-la abans. Doncs bé, encara havia pujat més i no sabia fins a quin punt allò funcionaria, o seria un fracàs.

Estat de la massa un cop treta de la nevera després de 36 hores


Doncs bé, tot i no tenir clar si sopariem o no pizza, la vam poder sopar i estava d'allò més bona. Però primer calia treballar novament la massa per treure'n l'aire de dins, amb uns moviments que la retorcessin, tornar-la a doblegar sobre si mateixa durant 4 minuts i deixar-la reposar 10 minuts. Aleshores, amb l'ajuda del corró, fem la forma a la mida i el gruix que més ens agradi, la situem en el nostre cas sobre superfície de silicona, la farcim del que més ens agradi i enfornem 10 minuts amb el forn preescalfat a 180º, en la segona posició començant per baix, amb el programa d'escalfor per baix i ventilador.







Ens quedarà una massa més aviat gruixuda, tipus pa però amb un punt cruixent, i que al dia següent encara estava com acabada de fer.

Per repetir, sí, però revisant i provant d'altres temps de llevat. Jo espero que amb tot just les dues primeres hores de llevat dins del forn apagat ja sigui suficient.

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada