dimecres, 21 de setembre del 2016

Crema freda de remolatxa amb arengada i figa


Abans no deixi de fer calor, recuperem una recepta d'aquelles que funcionen molt bé com a entrant per obrir un àpat i que ens traslladarà cap al nord o nord-est d'Europa, on la remolatxa és un d'aquells ingredients que s'utilitzen bastant intensivament.




Es tracta d'un plat de color molt vistós que ens aportarà frescor i un contrast d'un punt dolcenc de la remolatxa, amb un toc d'acidesa de vinagre blanc, i el salat que ens proporciona l'arengada, que trobo que li va genial.

No pot ser més fàcil:

Ingredients per a la crema de remolatxa:

- 2 remolatxes cuites
- 2 tomàquets (en el meu cas, pera)
- 1 ceba
- Retalls de molla de pa sec (opcional, tant com es vulgui)
- Raig de vinagre (tant com es vulgui)
- Raig d'oli d'oliva verge extra (tant com es vulgui)
- Sal
- Pebre

A més a més:

- Arengada
- Figa

Elaboració:

En el got de la batedora americana, posem tots els ingredients per fer la crema, a excepció de l'oli, que l'afegirem un cop tinguem la resta d'elements triturats, per tal que ens emulsioni més bé i ens millori la textura final, que haurà de ser més cremosa i consistent.



És molt important rectificar de sal, pebre i vinagre per posar-la al nostre gust: si la preferim més dolcenca o més àcida.

En el cas d'aquesta recepta, cal pensar que l'emplatarem amb arengada, fet que ja ens proporcionarà una bona dosi de sal.

L'arengada, per cert, un cop escatada i neta, la tallo en dos lloms i els deixo aproximadament unes 4 hores coberts d'aigua a la nevera, perquè perdin fortor. Cadascú ha de trobar el seu punt: n'hi ha que no ho voldran dessalar gens; n'hi ha que els tindran dessalant 24 hores... Després, cadascun d'aquests lloms els tallarem en petites porcions quadrades, que van directament al plat o, en aquest cas, en el gotet, a mode gairebé de xarrup. N'hi ha tant per la superfície del got com distribuïdes per l'interior perquè a cada culleradeta ens la poguem trobar.



La figa, la tallem pel mig, i la posem a mode de decoració tot i que no deixa d'estar boníssima i sobretot combina molt bé, per contrast, amb l'arengada. Jo m'he estimat més no enfonsar-la dins la crema sinó posar-la només aquí fora, perquè es noti més. Està molt de temporada ara mateix i cal aprofitar abans no s'acabin...



Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada