dilluns, 13 de juliol del 2015

Pebrots farcits de brandada de bacallà i salsa de piquillos

Avui presento una recepta que, com a mínim aquí a casa, funciona molt bé com a entrant o com a part d'un aperitiu: uns pebrots del piquillo farcits de brandada de bacallà. No cal dir que si els pebrots són de primera, el resultat, per mínimament bé que ho fem, també ho serà perquè la formulació no té cap mena de complicació més enllà d'haver-li de trobar el punt òptim de cremositat a la brandada, així com la potència òptima, controlada, a la salseta de piquillos.
Ingredients:

- 30 pebrots del piquillo sencers (ja que ens hi posem, fem-ne uns quants. Són 3 per ració).
- 500g de bacallà desalat esqueixat
- 700g de patates mitjanes pelades
- Julivert fresc
- 5 dents d'all picats
- 1 raig d'oli d'oliva
- 1 cullerada de concentrat de tomàquet
- 1 cullerada de mahonesa (opcional). La podem fer nosaltres: 1 ou per 250ml d'oli i un toc de llimona).
- 1 raig de vinagre de sidra
- 1 xic de tabasc / 1 xic de pebre vermell picant
- Uns fulls de julivert
- Una xalota en juliana fina
- Sal i pebre

Elaboració:

Primer maltrenquem les patates pelades, les cobrim d'aigua i les bollim amb una mica de sal, a foc baix, durant aproximadament uns 25 minuts. Aixafem o passem pel pasapurès i reservem.





Posem el bacallà en un plat fons amb una mica d'oli, filmem, i introduïm al microones durant 5 minuts a màxima potència. Reservem.



Per a la salsa, en un got de batedora, posem 10 piquillos, tomàquet concentrat, mahonesa (opcional), pebre vermell picant o tabasc, vinagre, oli d'oliva i sal. Triturem. A continuació, la posem en una reductora i a foc baix la deixem fins a l'hora d'emplatar perquè es mantingui calenta.





En una cassola a part amb una mica d'oli, posem els alls laminats, julivert i sofregim a foc suau sense que ens agafi color, Hi afegim el bacallà esmicolat amb tota la seva pell, el suc (gelatina) que haurà deixat anar en sortir del microones i amanim amb pebre. Remenem un parell de minuts.



A continuació, a la mateixa cassola, hi afegim les patates matxucades que havíem reservat al principi i remenem, sempre a foc suau, perquè tot se'ns integri i formi una pasta suficientment consistent com per poder farcir els pebrots del piquillo.


Farcim cada pebrot fins uns tres quarts de la seva capacitat.





Es poden menjar freds amb la salsa freda o, com jo prefereixo, en calent: o bé escalfats al forn uns minuts amb la salsa calent o, millor encara, els podem arrebossar amb farina (la justa) i ou. Aquesta darrera opció és la d'aquesta recepta.



Podem emplatar en profunditat amb la salsa al fons i, per sobre, els pebrots farcits. Decorem amb un raig d'oli de julivert.





Per acompanyar: cabdells amb cogombre agredolç de gingebre.



Per rematar, unes postres d'aprofitament: copa mousse de xocolata i de polvoró.



Deliciós, de debò.

Salut!

(Recepta original de @Patxi Aranguren)

2 comentaris:

  1. Quina bona pinta, Albert! Com es noten les classes de cuina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Núria, d'això es tracta, d'anar aprenent, però ja saps que aquí hi ha tot un món i no ens l'acabarem pas... Salut!

      Elimina