Al final de la primera visita, el passat juliol, ja vam dir que hi tornaríem. I així ha estat. Ara ho torno a dir: tornaré a anar-hi, hi haurà tercera vegada. És un altre d'aquells restaurants (jo no en conec pas gaires) que en sortir saps que no és el darrer cop que el visites i ja penses quan serà la propera.
Rodalies del restaurant, paisatge de vinyes tardorenques |
Això és així perquè d'aquest restaurant se surt content, feliç. S'hi passa una estona llarga (3 hores llargues) però sembla que el temps s'aturi i et fas creus quan, a l'hora de sortir, mires el rellotge i observes que són quarts de 6 (havent entrat puntualment a les 14h).
Taula parada: que no faltin les pinces. Prescindim de forquilla i ganivet |
Està clar que dinar una quinzena de plats demana temps i gana, això per començar. Però també demana sentir-s'hi bé, estar-hi còmode, ben servit, etc. Sense tots aquests elements, l'experiència no acabaria de ser satisfactòria. Doncs a la quintaforca, a una hora i mitja de Barcelona, totes aquestes característiques es conjugen de meravella a Casafort, a casa d'en Xavier Fabra i la Mercè.
Anem més al detall. Aquest cop, no vaig mirar prèviament el menú sinó que volia que cadascun dels plats que generalment porta i descriu la Mercè fos una sopresa. Coneixent el tarannà del lloc, ja sabia que en ple octubre em trobaria bolets, verdures i hortalisses de temporada, peix del Serrallo, etc. Però la forma de cuinar-lo, servir-lo i presentar-lo ho vaig deixar en mans de l'inesperat. M'ha agradat l'experiment perquè realment molts dels plats em van sorprendre tant per la seva bellesa com pel seu gust.
No menys sopresa em va causar el vi que ens van servir. De nou, vam optar per un blanc, de nou va ser un Xarel·lo, però aquest cop no un Sicus sinó un vi natural de nom Clos de les Soleres, fet a Piera. És tot just el segon vi natural que prenc, és a dir, no tinc recorregut ni prou experiència però sí puc dir que em va agradar i que em va sorprendre com va anar evolucionant (a millor) al llarg de l'àpat. Al final del post en parlaré més.
I ara posem-nos el pitet i repassem els plats del menú degustació TastForca de l'octubre de 2015:
4. Sashimi de peix blau de Tarragona. Un dels plats que més em va agradar de tot el menú va ser aquest: a cada mossegada sentia que m'enduia a la boca un tros de Mediterrani. Servit en una llauna, allò era una macedònia esclatant de gust amb bonítol, canyut, musclos, fetge de rap... De debò, fantàstic!
8. Calamarsets, moniato i botifarra. De nou toquem el cel amb aquesta pissarreta: un producte de primera, amb tot el seu gust primari i fresc inalterat i molt ben acompanyat pel moniato i la botifarra a mode de marimuntanya que a mi tant m'agrada (tinc dèria especial pels plats que combinen el millor producte de la costa amb el millor de terra endins).
13. Tast de formatges de pastor catalans. Tots de llet crua, estaven de llagrimeta i molt ben presentats, amb una mica de confitura de tomàquet i de sorra de fruita seca. Concretament, teníem, d'esquerra a dreta: Puigpedrós, vaca pell rentada de Molí de Ger; Altejó, vaca de pasta cuita de Molí de Ger; El Tou, un ovella de pasta tova de Casa Mateu, de Surp; Roques Blanques, blau de vaca de Molí de Ger; i Tupí de cabra de Castell-Llebre. Tots em van agradar però molt especialment el Roques Blanques, que mai no havia tastat.
Tot plegat, ho vam acompanyar d'una gerra d'aigua amb marialluïssa, un bon pa de pagès i, especialment remarcable, el vi blanc Clos de les Soleres, un 100% Xarel·lo de Piera. Al principi es mostrava tancat i alhora ben cítric però es va anar despertant i va anar desplegant, a cada glop, noves aromes i sensacions que em tiraven cap a fruita no tan verda sinó una mica més madura. Em va agradar força i més encara a mesura que avançava l'àpat perquè va anar evolucionant, obrint-se i oferint nous matisos.
Tot aquest festival, amb la promoció de Restopolitan, va acabar sortint per només que raonables 32 euros per cap. És un homenatge que tinc pensat anar repetint perquè em ve molt de gust tastar, almenys, una proposta per temporada del xef Xavier Fabra. Val molt la pena...
(Data de l'àpat: diumenge, 11 d'octubre de 2015)
Salut!
He sentit bones coses d'aquest lloc. Només hi ha una cosa que em desquadra una mica... el bacallà per acabar la part salada. Jo potser l'introduiria abans de les galtes, però és només una percepció...
ResponEliminaEstà bé això de la targeta Restopolitan aquesta? La tinc des de fa ja un any i encara no la he estrenat. Hi ha per Barcelona algun lloc recomanable?
Salutacions!!
Hola Jordi, sí és cert que en general la galta acostumaria a tanca la part salada abans que el bacallà. De fet, més que pel bacallà, sembla que Quintaforca acostuma a acabar el menú amb un plat d'arròs (si més no, les dues vegades que hi he anat ha estat així). En qualsevol cas, a mi ja em va estar bé.
EliminaI pel que fa a Restopolitan, les recomanacions a Barcelona serien: Kilo, Semproniana, Riera 29 i Ca la Nuri: tots aquests trobo que valen força la pena.
Salut!
Un km0 que tinc al cap des de fa temps i a prop de casa.
ResponEliminaRealment està molt bé això del Restopolitan. Li farè una ullada.
Salut!
Quintaforca, si agrada aquest tipus de menjar, trobo que és sens dubte una molt bona opció.
EliminaSobre Restopolitan, encara no fa un any que ho tinc i la veritat és que totes les experiències estan resultant bastant positives i li estic trient força suc. De les recomanacions barcelonines que deia abans, em deixava Sergi de Meià i El Señorio.
Salut!