Com a cuiner i com a comensal, m'agrada que els plats, per molt que siguin bons, és clar, siguin també complexos en el sentit de no oferir un gust molt identificat i pla sinó que més aviat acostumo a preferir les arestes, els matisos, els contrastos...
Una de les elaboracions per aconseguir-ho és mitjançant els chutneys, una mena de salses similars a les melmelades però que incorporen un àcid provinent generalment del vinagre, així com diferents espècies, a gust del mateix cuiner.
A més, com les melmelades, els chutneys tenen l'aventatge de poder-ne fer conserva un cop elaborats, per la qual cosa és bona idea fer-ne amb els ingredients que cada temporada ens ofereix. En aquesta ocasió, com que ja som en temporada tant de tomàquet com de pebrot: chutney d'aquests dos productes molt interessants a la cuina, tant com nutricionalment.
Ingredients:
- 500g de tomàquet sense llavors
- 650g de pebrot vermell en juliana
- 1 ceba en juliana
- 2 alls laminats
- 150g sucre moreno
- Gingebre laminat
- 1 chile
- 50ml vinagre de vi negre Sant Josep Vins
- Grapat de panses
- Punta de cullera de clau mòlt
- Punta de cullera de canyella
- Sal
- Pebre
- Pebre vermell picant
Elaboració:
Primerament, comencem posant una paella al foc amb una mica d'oli, on farem ballar l'all i gingebre laminats perquè comencin a aromatitzar la matèria grassa on s'aniran coent la resta d'ingredients.
Abans que agafin color, hi posem la ceba en juliana, que aportarà humitat i deixarem que vagi trencant fibres i potxant, però sense buscar-ne la caramel·lització.
Quan la tinguem al punt, com que se'ns haurà evaporat bastant l'aigua, hi afegim la juliana del pebrot, que aportarà també humitat, i poc després el tomàquet tallat a dauets, que sí ens acabarà d'aportar una bona quantitat d'aigua que ens desglassarà bona part del fons de la paella.
Quan hagi evaporat tota l'aigua i aquest fons de paella comenci a agafar, desglassem amb el vinagre i hi posem també el sucre. Ara només resta deixar reduir, temps segurament suficient perquè el pebrot acabi de cuinar-se també, sense arribar a desfer-se. Aprofitem també per posar-hi les panses, que se'ns hidrataran.
Finalment, hi afegim les espècies al gust i acabem de trobar l'equilibri que ens agradi salpebrant tant com calgui.
La idea és que quedi reduït a textura bastant densa, amb un mínim justet d'humitat, per bé que això va a gustos i hi ha qui ho prefereix absolutament sòlid, o bé més fluïd. Cal dir que com més sec, més bé se'ns conservarà.
Si el volem com a conserva, el posarem tot just elaborat en un pot, tanquem, el posem cap per vall i el fem bullir al bany maria durant 20 minuts. Haurem generat buit i haurem esterilitzat.
Fantàstic per acompanyar per exemple carn de porc a la brasa o al forn, així com, per què no, peix, preferentment, blau. També cal dir que aquest chutney és bo també sol, per posar sobre una llesca torrada de pa... és força versàtil.
Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada