dimecres, 8 de març del 2017

Celler Vinyes dels Aspres (Cantallops, Alt Empordà, Girona)

Després d'una primera parada a Masia Serra (aquí, el post), arribava la segona parada enoturística de l'escapada a l'Alt Empordà, m'atreviria a dir que obligatòria, de nou a la zona dels Aspres: Vinyes dels Aspres.


Vam quedar amb en David, que ens va oferir una acollida també de primera i del seu bracet vàrem fer un recorregut d'allò més interessat, amb un relat apassionat sobre viticultura i vinificació, per una parcel·la de Garnatxa negra de vinyes pròpies que té des de fa una trentena d'anys de mitjana. Un clima més aviat eixut sobre un terreny pissarrós i granític, que posa les bases per poder obtenir uns vins, sobretot de varietats autòctones, juntament amb d'altres ben aclimatades, de molta qualitat. S'hi veu una feina enorme de murs de pedra seca. Destaca també la incidència sobre el terreny de la Tramuntana, un vent sobre el qual es té una relació d'amor-odi.


Es coneix que s'hi treballa la vinya des del segle XV. Els orígens més immediats es remunten a l'àvia materna, que ja conreava la Garnatxa i la Carinyena. L'arribada posterior de Merlot, Sirah i Cabernet Sauvignon només es vol en tant que actors secundaris. També tenen Picapoll blanc.


Les 23 parcel·les de les Vinyes dels Aspres es conreen en ecològic. Només apliquen sofre i coure contra l'oïdi i el mildiu. Aquest terreny dóna lloc fins a 9 vins diferents, que es materialitzen en unes 60.000 ampolles cada temporada. Gairebé la totalitat els acabarem tastant, com veurem a continuació.


- Oli d'oliva verge extra, 100% Argudell. Tenim la sort de tastar-ne la darrera ampolla (de les 500 que produeixen), mullant i remullant uns bons trossos de pa, que farien de coixí per a tots els vins que aniríem tastant tot seguit.


- Oriol dels Aspres blanc 2015 (Garnatxa Roja). És fruita, és acidesa equilibradíssima, hi ha un cert toc vegetal i una mica de cos tot i la joventut. 


- Oriol dels Aspres negre 2015 (cupatge de Garnatxa negra, Merlot, Carinyena, Syrah i Cabernet Sauvignon). Un altre jove, a qui se li troba sobretot fruita, com la cirera. Llaminer, fresc però amb certa complexitat que va més enllà dels primaris, de nou tot i la joventut, com el blanc anterior.


- Xot dels Aspres 2014 (Garnatxa negra, Cabernet Sauvignon i Syrah). Punt mig entre la joventut de l'Oriol i el Negre dels Aspres. Té uns 8 mesos de criança en fusta. Se li percep ja un color més granatós i una creixent complexitat aromàtica i gustativa: espècies, sense perdre de vista la fruita. Excel·lent.


- Negre dels Aspres 2013 (Cabernet Sauvignon, Garnatxa negra, Carinyena, Sirah). La fruita ja és acompotada, les espècies més evidents i els tanins més presents. Fou l'últim vi en el menú maridat de Can Roca, per acompanyar una vedella a baixa temperatura, l'agost de 2001. El vi està sensacional.


- S'Alou 2012 (Garnatxa negra i Sirah principalment). Es tracta d'un vi de botes seleccionades de l'anterior, en què puja el percentatge de Garnatxa negra (60%) i de Sirah (25%). Vinyes més velles, botes més noves. Un any més en ampolla per afinar del tot i arrodonir. Dóna com a resultat un dels que més em van agrdar. Ofereix un festival aromàtic i una complexitat enorme en boca. És d'aquells que s'hi volen quedar estona al paladar i que et deixen amb ganes de més...


- Vi de panses (Garnatxa Roja), Vi naturalment dolç sense envelliment en què, per tant, tot el sucre i alcohol és del mateix raïm i vi. Fou vinari de bronze. Està de traca i mocador.



- Bac de les Ginesteres (Garnatxa Roja). Envelliment de l'anterior vi de panses, que se'l fa passar per una criança d'envelliment oxidatiu amb el sistema de sol i serena en damajoanes, durant uns 50 mesos. Les aromes ja volen anar cap al ranci. És un privilegi tastar-lo, és sensacional, i més encara podent-ho fer allà on es produeix, amb qui el produeix.




En fi, un tast enorme tant de quantitat com més encara de qualitat, excel·lent des del primer fins a l'últim vi, sense oblidar-nos de l'oli. Ens va quedar pendent tastar el Blanc dels Aspres, que ha tingut tant d'èxit que ja feia temps que s'havia esgotat. Caldrà estar-hi al cas la propera temporada.


Tot plegat, vam passar molt bon matí en companyia d'en David, que té un discurs tècnic, fonamentat i apassionat que no se l'acaba i, de fet, hi podríem haver estat fins al vespre, que no ens n'hauríem avorrit pas. 


Visita molt recomanable, i vins encara més. Moltes gràcies David pel teu temps!

Salut!

(Data de la visita: diumenge, 11 de desembre de 2016)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada