divendres, 21 d’abril del 2017

Presentació del Celler 10 d'abril

Ahir vaig tenir el plaer d'assistir a la presentació d'aquest jove celler 10 d'abril de Sant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès). En un acte que va tenir lloc a El Petit Celler, organitzat per la Sigrid Guillem, de la mà d'en Xavier Herández i en Jaume Raventós (els dos socis responsables del celler), vam poder conèixer les característiques del terrer d'on neixen els seus vins, la filosofia teòrica i pràctica que hi ha al darrera, la tècnica i, en resum, l'expressió de tots aquests elements a la copa.



Es tracta d'un Celler, donada la seva joventut, relativament poc conegut. Jo vaig contacter-hi per primer cop a la Fira de la Candelera de 2015, i a partir d'aleshores els he anat seguint la pista perquè em van interessar especialment els seus caves. I és que els orígens del projecte començaven a caminar el 2005, amb un cava de garatge, de producció limitadíssima que responia a la voluntat personal d'en Jaume Raventós de fer-se el seu propi cava ecològic de llarga criança per a l'atoconsum, I actualment, després d'haver-se associat amb en Xavier, neixia i començava a caminar 10 d'abril,  fins al punt que ahir vam poder tastar ja fins a 3 referències de caves i 3 més de vins. I "amenacen" que no s'aturaran aquí...


Treballen en ecològic i veremen manualment els 50.000 ceps que tenen en propietat, distribuïts en tres finques: Finca Les Forques (més de 100 anys) de Xarel·lo; Finca Cal Grasses (més de 80 anys); i Finca Allò Nostre (més de 20 anys). A més, també vinifiquen raïm de pagesos amb qui, després de molts esforços, aconsegueixen que treballin sota els mateixos paràmetres que els del Celler. Aquesta matèria primera, ara mateix, els està permetent produir al voltant de les 15.000 ampolles annuals.


Al Celler el mou el desig d'elaborar sota els paràmetrese ecològics, de la qualitat, i de l'artesania, per molt que això suposi ajustar molt la productivitat de la vinya, Pretenen que cadascuna de les referències que treuen al mercat tingui algun tret d'identitat propi, una personalitat que les diferenciï de la resta, una idea, una vinificació, uns procediments, unes varietatats diferents, segons el cas, en cadascuna de les 6 referències. Vins diferents per a moments diferents.

Aquest plantejament inicial es confirmava amb el tast, molt complet, al llarg del qual vam poder anar parlant dels aspectes més tècnics de cada elaboració, així com del que cada producte busca i aporta, passant per les notes de tast de cadascuna de les referències:


1) Vi Càlida 2016. 90% Gewürztraminer i 10% Muscat. El Muscat no és el d'aquell golós que podríem esperar sinó més contingut en aquest sentit. Tenim un vi que es mostra molt floral en boca, tal com s'espera de la Gewürztraminer, que té una maceració prefermentativa de 8 hores a 10 graus. En destaca sobretot la flor i el cítric. En boca, bona acidesa, fresc, primaveral. Maridatge: plats lleugers, amanides, marisc. Preu: 8'5 euros.


2) Vi Picu Picu Emma 8 2016. 100% Xarel·lo de la vinya de 55 anys, a 300 metres d'altura, vora el Montmell. Al most flor d'aquest raïm insígnia penedesenc, se li sembren llevats semisalvatges autòctons per iniciar la fermentació en inox. Als 10 dies aproximadament, acaba la fermentació en barriques de fusta de castanyer noves de 450 litres. Es deixa durant una setmana amb les mares i posaterior criança a la mateixa fusta durant 3 mesos amb batonage dirari. Molt poc filtrat. 
Com a resultat, tenim un vi que en nas no té gaire intensitat però sí se li troba fruita de pinyol i vainilla. Més complexitat en boca, on és sedós, estructurat, llarg... Li trobo moltes possibilitats de maridatge, més enllà d'arrossos i menges mediterrànies. Pot ser un bon acompanyat de carns blanques també. Preu: 10 euros.


3) Cava Reserva Clos de l'Albert, 24 mesos (criança mínima 20 mesos). És el més jove del que fan. 40% Macabeu, 40% Xarel·lo i 20% Perellada. Aromes de poma golden però amb un final pastisser. Carbònic ben integrat. Maridatge: aperitiu, peix, marisc. Molt bo. Preu: 8'5.


4) Cava Gran Reserva Terrers de Cal Bayés 2012 (criança mínima 40 mesos). 40% Macabeu, 50% Xarel·lo, 10% Parellada. El Xarel·lo fermenta amb les mares en inox. El que crida més l'atenció és la fermentació de la Macabeu, que té una prefermentació per obtenir més cos, més complexitat i facilitar que suporti més temps de criança. Això, a més, fa pujar també el color, tal com es veu. També destaca que s'utilitza most de malvasia reduïda, una mena de xarop, per provocar la segona fermentació en ampolla. Queda com a Brut Nature al límit.
És sensacional el color daurat i el nas. El carbònic és finíssim. Les aromes de poma al forn són evidents però alhora també ho és la frescor. Llarg, complex. Maridats: marisc, peix, arròs i formatges semicurats i curats. També per a guisats més contundents. Excel·lent!. Preu: 11'5 euros. Molt bona relació qualitat-preu.


5) Cava Gran Reserva Masia Les Forques 2007 (criança mínima 60 mesos). Monovarietal 100% Xarel·lo Vinya vella pendedesenca centenària (Les Forques), molt poc productiva, que dóna fruita molt concentrada i d'alta qualitat. Se li rebaixa encara més la productivitat fins als 4kg/cep. Selecció manual, s'utilitza el most flor sense prensar, que conviu amb les lies pròpies durant uns 10 dies un cop ha fermentat. Part del llevat prové de la Champagne. Al llarg de la llarga criança se li fa el mètode Pontiac, agitant manualment amb força cada ampolla als 60 mesos i als 80, buscant cremositat, acidesa i les aromes terciàries.
Es tracta d'un cava molt especial, "axampanyat", torrat, fruita seca, vainilla, llevats. Llarg i persistent. Com a maridatge, déu poder amb qualsevol plat, segur que sí. Espectacular. Preu: 18 euros. Increïble relació plaer-preu.!


6) Vi Picu Picu 9 2014. 85% Merlot, 15% Ull de Llebre. Criança del Merlot en barriques de roure francès de 300 litres durant uns 4 mesos. L'Ull de llebre entra en el cupatge sense fusta per buscar-li la frescor. Criança en ampolla de 14 mesos. 
Està molt bo. Capa mitjana, aromes subtils de fruita vermella amb un pèl de tostat. Molt bon equilibrir de joventut i criança que el fan molt amable i versàtil a la taula per acompanyar des de carns blanques i poder-se atrevir també amb un peix.


Fins aquí el tast. Quin plaer conèixer així de prop el projecte per part dels seus mateixos protagonistes, en Xavi i en Jaume. Val molt la pena tastar i el que fan: és expressió de territori, d'autor, de qualitat, de varietat de referències per a qualsevol moment i, tot això, a un preu més que competitiu. Seguirem atents als seus moviments perquè, segons comentaven, ja tenen entre cella i cella atacar una Garnatxa peluda...


Salut, cava i vi!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada