divendres, 28 de novembre del 2014

La Terra Alta també és terroir de negres: tast de vins negres del Celler Bernaví

Dimecres al vespre, gràcies a la botiga de vins DiVí (@divimuntaner), vam tenir ocasió de conèixer de primera mà uns excel·lents vins negres produïts a la Terra Alta, concretament del jove celler Bernaví (@BernaviWine).

Fou en Marco i la Ruth, els mateixos elaboradors de Bernaví, els que van guiar magistralment el tast, fent un recorregut pels diferents vins, tot començant pel més jove (que no pas novell!) i acabant per l'expressió màxima de vi de finca amb un monovarietal de cabernet.

1) "3D3" 2012. Merlot, Garnatxa i Syrah. Tres varietats vinificades per separat cadascuna de les quals aportarà al vi, macerat en inoxidable, les seves característiques olfactives i gustatives. La unió de les tres varietats no la fan fins a finals de la Primavera. Predomina la fruita vermella fresca. En Marco el recomana per acompanyar pizza així com bacallà o tonyina, per exemple.




2) "Negreita" 2012. Presentat com a vi de fusió italocatalana amb predomini de la varietat Morenillo, presentada com de gran potencial. I, a jutjar pel que vam tastar, de potencial no li'n falta. Aquest vi ja té un pas per fusta però en grans tonells de 3000 litres, per la qual cosa l'impacte és menor. A més, són de roure d'Slavonia, menys agressiu que el francès. Aromes de fruita madura, de compota i de sotabosc, de caràcter mediterrani. Es recomana per acompanyhar estofats, risottos, plats amb bolets, fumats, etc.




3) "MMXI" 2011. Vi especial, d'edició limitada. Un homenatge als inicis i una expressió del que busca Bernaví en els seus vins. Porta Samsó, Garnatxa, Cabernet i Merlot. Ens va semblar un vi ben especial i molt bo, ple de matisos, elegant, equilibrat. Es recomana per acompanyar carns amb salsa, espècies (per exemple una crema de pastanaga amb comí), un bacallà a la planxa... Tot i els 24 mesos de criança en tonell de roure francès i d'Slavonia, manté frescor i la fruita segueix present en boca, en aquest cas, una fruita ja més madura. Una bona sorpresa d'un vi a tenir ben en compte. Vi de guarda.



4) "Ca'Vernet" 2011. Evidentment, un monovarietal de cabernet, que fa el joc amb el Mas Vernet on s'ubica Bernaví. Aquest ja el coneixíem de la Fira dels Vins de Gandesa de principis de mes. Ara l'hem tornat a tastar i se'ns confirma com un vi que ens agrada molt. El color ja és força més fosc. S'hi troba el pebrot, aromàticament molt madur, hi ha mores, melmelada. Persistent, tànic però més de maduresa que no pas de fusta. Perfecte per acompanyar caça, embotit sec i curat, així com postres de xocolata (coulants...).




En definitiva, un tast ben profitós de vins negres de Bernaví que confirmen que la Terra Alta no s'esgota amb la Garnatxa blanca sinó que el potencial del negre és també molt important i se'n poden fer vins d'allò més interessants, tal com demostren aquests quatre vins tastats. Tots, del primer al darrer, volen donar expressió a la terra, volen conservar en el vi les qualitats de cadascun dels raïms emprats i trobo que ho estan aconseguint. 

Per acabar-ho d'arrodonir, caldrà acabar de tastar tota la gamma de producció de Bernaví, que també elabora un vi blanc (NotteBianca) i un rosat ("Ventuno"). 

Gràcies per la bona estona que hi vam passar i salut!

(dimecres, 26 de novembre de 2014)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada