dilluns, 30 de març del 2015

Ossobuco de vedella al vi negre

Com m'agraden els guisats que volen coccions lentes i pausades per treure el màxim partit a carns amb alt contingut en col·lagen, com ara l'ossobuco de vedella. És un plaer cuinar-lo i encara més menjar-lo acompanyat d'una salsa fosca i potent a base de vi negre. De nou, un plat per sucar-hi pa.



Ingredients:

- 4 peces d'ossobuco d'uns 3cm de gruix
- 2 cebes
- 1 pastanaga
- 1 porro
- 2 alls
- 2 tomàquets madurs
- 1 got de vi negre
- Brou (preferentment fondo fosc de vedella)
- 10 grans de pebre
- 5 claus d'olor
- 1 fulla de llorer
- Sal
- Farina
- Oli d'oliva

Elaboració:

Primerament, per tal que la carn mantingui la seva forma original i no s'encongeixi, practiquem incisions amb el ganivet al llarg del perímetre de les peces i en direcció a l'ós. A continuació, salpebrem, enfarinem i, en la paella on les cuinarem, les marcarem a foc viu i una mica d'oli. Reservem.





A la mateixa cassola, potxem la ceba i, a continuació, hi afegim l'all, el porro i la pastanaga. Quan ho tinguem, hi incorporem el tomàquet escaldat, pelat i sense les llavors i el deixem sofregir durant 5 minuts.





Aleshores, ja podem incorporar-hi la carn ja segellada, el got de vi negre, el pebre, el llorer i el clau. Amb el foc viu, deixem que evapori l'alcohol durant 3 o 4 minuts.



Finalment, cobrim la carn amb el brou i, a foc mig-baix, tapem i deixem coure durant aproximadament unes dues hores, que és el que trigarà la carn a estovar-se i a oferir tota la seva gelatina. L'ós, al seu torn, oferirà també tot el seu nutritiu i saborós moll, que impregnarà la nostra salsa i la convertirà en una d'aquelles que s'enganxen als llavis a l'hora de menjar-la, com la d'uns peus de porc.



Quan faltin uns 20 minuts per acabar la cocció, podem incorporar un parell de patates trencades, que també contribuiran a lligar una mica més la salsa i que ens serviran de guarnició.



De debò, un plat principal de vedella de campionat que convé gaudir amb un bon vi. En el nostre cas, vam obrir i tastar per primer cop un Heredad de Ustaran (D.O.C. Rioja), tempranillo, criança 2010, de Bodegas Viñadores Artesanos, que ens van portar uns amics directament de la Rioja Alavesa. Ens ha agradat força.




Salut!

(9 de novembre de 2014)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada