Pura addicció. Així qualificaria jo aquestes postres que combinen el cruixent del braç o strudel gràcies a la pasta filo, i el farcit dolcenc, contundent però amb un punt untuós de l'interior.
Ingredients:
- 3 làmines de pasta filo
- 6 pomes golden
- 4 pastanagues
- 50g panses de Corint a remull en rom durant almenys 30 minuts.
- Mitja cullerada de canyella mòlta
- Un bon grapat de nous mal trencades
- 6 galetes tipus Maria
- 3 cullerades de sucre
- 125g de mantega (per a l'elaboració)
- 2 rovell d'ou
- 1 cullerada de suc de llimona
- 150g de mantega (desfeta, per pintar la pasta filo)
Elaboració:
Pelem i treiem el cor a les pomes, que podem tallar en setzens perquè no quedin porcions gaire grans però el suficient perquè no se'ns desfacin i les trobem en boca. Afegim llimona perquè no s'oxodin.
Posem cassola a foc mig, hi posem la mantega i deixem que es desfaci. Aleshores hi afegim els trossos de poma i els daurem durant 10 minuts evitant que se'ns cremin.
Mentrestant, anem pelant les pastanagues i les tallem a làmines ben fines (podem utilitzar mandolina) i les anem incorporant a la cassola quan les pomes portin els seus 10 minuts.
Apoximadament 10 minuts més tard, quan ja tinguem les pomes daurades, hi afegim la barreja del sucre i la canyella. Treiem les panses del remull i les posem també, eixutes, a la cassola juntament amb les nous. Removem a poc a poc amb la cullera durant 5 minuts i finalment hi vessem el rom, que podem flambejar. Reservem la preparació. Haurem format una barreja caramel·litzada i molt aromàtica.
Trenquem les galetes Maria amb la ma, les posem a una paella al foc amb una mica de manega fins que quedin cruixents. Retirem del foc i les posem a la cassola amb la resta d'ingredients amb l'objectiu d'absorvir l'excés d'humitat que hi pugui haver. És necessari que el farcit de la pasta filo hi vagi més aviat sec (però alhora untuós) perquè la pasta filo no s'humitegi en excés i ens pugui quedar cruixent un cop enfornada.
Mentrestant, sobre un drap estirem la primera làmina de pasta filo, que haurem de pinzellar amb mantega, sobre la qual estirarem la segona làmina, que també pinzellarem, i el mateix amb la tercera i darrera capa, que també haurem de pinzellar. Ara ja podem posar-hi el farcit sobre la massa estirada i l'enrotllem amb l'ajuda del drap. Primer dobleguem els extrems petits cap a dins i a continuació comencem a doblegar a mode de braç de gitano pel costat llarg. La part final ha de quedar a sota, per evitar que se'ns obri. Per segellar-la, podem fer servir mantega fosa pinzellada o rovell d'ou.
Pintem el nostre braç amb rovell d'ou i enfornem, amb el forn preescalfat, a 180-190º per espai de 12 a 15 minuts.
Obindrem, com dèiem, el nostre strudel cruixent i amb un farcit molt gustós i deliciós. Tallem porcions de biaix i a gaudir-lo, acompanyat d'algun vi dolç que tinguem per casa.
(Font: Patxi Aranguren. 16 d'abril de 2015)
Albert,
ResponEliminaEm costa d'imaginar com queda el farciment de poma amb pastanaga... Alguna hora l'hauré de provar!
Una abraçada!
Oriol, a mi també em va sobtar abans de tastar-lo però em va agradar tant pel gust com per la textura, si fa no fa com el cabell d'àngel però més al dente i menys dolcenc.
EliminaSalut!
Felicitas pel teu blog!
ResponEliminaEstà molt bé, m'agrada.
Strudel de poma i pastanaga, bona idea la pasta filo.
Hi ha una llista de blogs de la revista CUINA.
http://blogs.cuina.cat/olletadeverdures/gastrofera-cat/
Fins aviat,
Gràcies Cuina Cinc!
EliminaNo coneixia aquest llistat, vaig a demanar si m'hi inclouen.
Pel que fa a l'strudel, em va semblar tan potent com addictiu...
Salut i benvingut/da per aquí...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
EliminaHola, Albert era perquè en Recomanables tinc l'enllaç dels blogs de la gastrofera i he vist que no estaves.
EliminaM'ha agradat trobar aquest blog.
Bon contingut. "Con fundamento"
El blog "A tres quarts de quinze" també m'ha agradat,... ja veus "El suplement" :) va fer que m'hi fixes.
fina