Miguel Figini, coordinador de l'Espai del Vi Català, va presentar un taller interesantíssim basat en tres exemples de monovarietals xarel·lo a partir dels quals construir un discurs que ens parla del retorn als orígens en l'elaboració del vi.
Una de les tendències actuals és la de l'anomenat vi natural. Per explicar-los, Figini ens va oferir tastar un vi que a mi personalment em va agradar força: el Xarel·lo de Mas Molla (Calonge). Prové d'una vinya de 30-40 anys. Un vi sense sulfits, que no ha estat ni filtrat ni clarificat, És un vi de pagès elaborat tal com es feia abans i amb un resultat sorprenent! L'inconvenient és que no es pot comercialitzar i, si es vol, cal pujar al Mas i comprar-lo per aproximadament 2 euros l'ampolla.
L'altra tendència actual és l'ús d'àmfores de terrissa per a la fermentació i criança dels vins: de nou, un retorn als orígens clàssics. Miguel Figini ens ho exemplifica amb un elegant Xarel·lo vermell presentat en un bag in box. Molt fresc, d'aroma una mica herbaci, menys aromàtic que el de Mas Molla. Prové de Vilabella (Alt Camp).
Per últim, també és cada cop més habitual la utilització de fustes diferents al roure, com ara la fusta de castanyer, que és tal com s'exportava el vi a l'època colonial.
L'exemple actual és el Xarel·lo Castanyer 2014 de Vilarnau. Té un groc més pujat, daurat, amb una primera nota en nas de fusta.
Altres exemples podrien ser el 4 xarel·los de Mas Candi o un altre de Can Ràfols dels Caus.
Tant pel contingut intel·lectual de fons argumental com pels tres vins tastats, va ser un taller molt complet i interessant.
Salut!
(Data: dijous, 24 de setembre de 2015)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada