dijous, 21 d’abril de 2016

Tast maridatge de vins del Penedès amb formatges del Pirineu (Espai Penedès, Barcelona)

L'Espai Penedès de Barcelona, a Muntaner amb Gran Via, des de fa un any que va obrir, no ha parat d'oferir tasts i maridatges força divertits.

Com que sóc un enamorat tant dels formatges com del vi, no vaig voler deixar escapar l'oportunitat d'assistir a la sessió de formatges del Pirineu amb vins del Penedès. Ho va conduir el sommelier David Escofet, de manera bastant brillant per les explicacions i per les formes, força disteses, que ajuden a passar-hi una bona estona (2 hores aproximadament!).

Els maridatges van ser els següents:- Lingot de cabra Artefor amb el vi GR5 Xarel·lo, de Vins el Cep. Si no el primer, diria que va ser potser el segon maridatge que més em va agradar de la nit. 
D'una banda, tenim un vi ecològic monovarietal que, després de macerar amb les pells, passa parcialment per fusta. Em va semblar un Xarel·lo bo, correcte, però de poca acidesa, poc aromàtic, suau. 
D'altra banda, tenim un formatge de força personalitat, de pasta tova amb llet pasteuritzada de cabra, amb un gust força pronunciat. La pell és rentada amb aigua de mar.
El maridatge és perfecte perquè és d'aquells que netegen la boca del greix del formatge i la predisposen per a un altre mos.

- Formatge garrotxa Mas Rovira amb el vi Ermita Despiells de Juvé i Camps. E
El vi és bastant més afruitat i aromàtic que no pas el primer però és molt lleuger i recorda al cava.
Marida per afinitat amb un formatge de llet ecològica, més sec que el primer. Aroma de bosc i fins i tot de fruita seca.

Resultat d'imatges de garrotxa mas rovira


- Formatge Puigpedrós de Molí de Ger amb el vi Vinomi del Celler Can Descregut.
El vi és un cupatge de xarel·los: el tradicional i el vermell. És un vi fresc que ha tingut maceració amb pells i després criança amb les mares. Aquest vi omple més la boca que els precedents i pot tenir fins i tot certs records oxidatius.
Aquest vi fa suavitzar la fortor exquisida del Puigpedrós, sobretot potenciada per l'escorça carbassa. És de vaca, força greixós. Per això, el Vinomi és un bon aliat per netejar-nos-en la boca i seguir menjant.

Resultat d'imatges de puigpedrós formatge


- Formatge del Montsec Suau de Clua, de Formatgeries Clua (Artesa de Segre) amb el vi Rosat de Llàgrima de Mas Comtal.
Formatge madurat de llet crua de cabra. Sensacional, potent, cremós, intens. Una joia. 
El vi és un 100% Merlot. Afruitat, fresc, de bona acidesa, que em va agradar prou però no arriba a donar la talla per combatre directament amb el formatge que acabem de descriure. Va ser un maridatge descompensat.

Resultat d'imatges de suau de clua

Resultat d'imatges de llagrima mas comtal- Formatge Blau del nét, de Formatges Camps (Palau d'Anglesola), amb el Cava Bolet Brut Nature Gran Reserva. 
Formatge sensacinal, cava brutal i maridatge encertadíssim.
D'una banda, un blau dels que es volen quedar a la boca durant minuts, fins i tot entre les mateixes dents, i amb un destacadíssim punt picant. 
D'altra banda, un tros de cava complex, ple de matisos aromàtics. Bombolla molt fina, noble. Es comporta gairebé com un vi però mantenint l'espurna del cava.
Els dos alhora es respecten i tots surten vencedors: el formatge es veu suavitzat però no relegat a un segon pla i el cava brilla i llueix en boca.

Resultat d'imatges de formatge blau de net- Formatge Mazeris Brevis (Ossau-Iraty) amb el vi Irene 2012 de Parès Baltà. 
De nou, extraordinari en tots els sentits.
Un formatge de pastor de llet crua d'ovella que va agradar força, gairebé tant com aquest vi absolutament sensacional. Fet a base de Merlot i Cabernet Franc, es tracta d'un vi de fruita negra acompotada, amb tanins finíssims i alhora amb prou acidesa. Equilibrat, rodó, llaminer i alhora complex. Té un any de pas per fusta.

Resultat d'imatges de mazeris

Resultat d'imatges de mas irene 2012

Resultat d'imatges de mas irene 2012

En fi, un tast molt complet, boníssim, i força ben conduït pel sommelier David Escofet.Fins la propera.

Salut!

(Data de l'activitat: dimecres, 4 de novembre de 2015)

Cap comentari:

Publica un comentari