diumenge, 23 d’agost del 2020

Pastisset individual de móres. Ranci dolç Somdinou (Celler Cooperatiu de Gandesa, DO Terra Alta)



Massa sucrée: 
- 90g sucre glace
- 30g farina ametlla
- 120g mantega freda
- 55g ou (1 ou)
- 250g farina fluixa
- Sal
- Una mica d'aigua freda (si cal)
- Per daurar: 1 rovell i un raig de llet

Pasta d'ametlles amb móres al perfum d'alfàbrega:
- 50g mantega
- 50g sucre
- 50g farina aemtlles
- 50g ou (1 ou)
- Grapat de mores (10 aprox.)
- 2 fulles d'alfàbrega (opc.)

Confitura de mores:
- 300g móres
- 45g sucre
- 15g suc llimona
- 22g sucre
- 6g pectina

Acabat:
- Móres
- Sucre glace (opc.)
- Chantilly (opc.)

Elaboració:

La pasta sucrée la fem pel mètode sablage, és a dir, treballant primer tots els elements secs (amb la mantega ben freda tallada a quadrets petits) fins que n'obtinguem una textura sorrenca. Després, afegim l'ou (i l'aigua, si cal) i treballem el mínim fins que n'obtinguem una massa que deixi d'adherir-se al receptacle o la superfície on la treballem. L'objectiu és que el gluten no es desenvolupi per tal que ens quedi una massa cruixent un cop l'enfornem i no s'abaixi.

Estenem sobre dos papers de forn. Congelem o refredem una bona estona.

Troquelem la massa en funció del cercle o cercles on la vulguem emmotllar. En aquest cas, uns petits aros de pastisseria. Per fer les parets, en tallem tires i les disposem sobre la base. 

Tornem a refredar.



Per a la pasta d'ametlles, simplement cal triturar tots els ingredients junts i reservar fins al moment de coure-la, ja dins les tartaletes.

Per a la configura de móres, posem tots els ingredients en una cassola al foc i anem aixafant la fruita i en funció de la textura que vulguem que ens quedi.






Per acabar, enfornem les tartaletes a 160º amb ventilador.





Al cap d'uns 20 minuts, les desemmotllem, les pinzellem amb la barreja de rovell i llet, les omplim fins la meitat de la crema d'ametlles, dins de la qual hi enfonsarem unes dues móres a cada tartaleta, i continuem cocció durant uns 15 minuts més.

Retirem del forn, deixem refredar.

Per sobre, posem la configura de móres.

I per acabar, hi posem unes móres fresques, que podem acabar de decorar amb una mica de sucre glace, o amb una chantilly...



Per beure, acompanyem amb el Ranci dolç que ens encanta: el Somdinou, de la Cooperativa de Gandesa. Es tracta d'un 100% Garnatxa Blanca que passa 12 mesos en fusta, primer en bótes de roure i després de castanyer, i que es beneficia d'unes mares de més de 50 anys.


Estan de vici...


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada