divendres, 28 de març del 2014

Caparrones (mongetes vermelles) amb costella

Com que l'escalfor primaveral encara és ben tímida, cal aprofitar per seguir gaudint a taula dels plats calents de cullera a base de llegums. És per això que en aquesta nova entrada al blog proposo unes mongetes vermelles que vam comprar fa uns mesos a Ezcaray (La Rioja), on les anomenen concretament caparrones, una varietat de mongeta vermella.
 
 
 
Aquesta mena de plats no ens agrada sobrecarregar-los en excés i, per tant, vam aconseguir unes racions ben equilibrades nutricionalment però sense renunciar a tota la potència i el gust que ens donava l'ingredient principal a partir d'una base de verdures i les costelles de porc adobades.

Ingredients (per a 4 racions):

- 240g de caparrones
- 2 cebes
- 2 dents d'all
- 2 pastanagues
- 1 costellam de porc adobat
- 1 os de pernil

Elaboració

Primerament, haurem hagut de deixar en remull les caparrones. En aquest cas (depèn de la varietat, del temps que tinguin des de la collita, de l'aigua, etc.) van ser 12 hores.
 
En una cassola ampla i fonda, sense necessitat d'afegir oli, comencem a marcar les costelles que haurem tallat una a una perquè siguin pràctiques de menjar un cop al plat. Aquestes deixaran anar el seu greix on a continuación podrem sofregir les cebes, les pastanagues i l'all.
 
 
 
Quan les costelles estiguin ben segellades i les verdures ben sofregides, afegim les caparrones sense el seu aigua, que rebutgem. Hi donem un parell de voltes i cobrim d'aigua mineral. Portem el conjunt, amb un foc lent, a ebullició suau, que faci un xup-xup resposat per tal de respectar sobretot la integritat de les caparrones. Tapem la cassola i, en aquest cas, després d'esperar tan pacientment com vam saber durant una hora i mitja, tastem, comprovem que són cuites, ens afanyem a emplatar, a omplir les copes amb un bo vi negre, i dinem.
 
 
 
Queda un plat molt gustós, fosc, de cullera però amb un caldo que té una certa consistencia i una carn de costella que se separen molt fàcilment dels ossos.
 
 
 
Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada